Ciasto krówka kawowa na talerzu

Ciasto krówka kawowa na zimno

Przepis na ciasto z serii krówka, ale tym razem w wersji kawowej. Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu. Nie musimy używać piekarnika, ponieważ jest na zimno. Smak obłędny, a na przyjęciach robi furorę.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę kawową:
  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki przegotowanej wody do kawy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (2 x 100 g)
  • około 7 łyżek mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  • 57 szt. herbatników maślanych (około 500 g)
  • 460 g masy kajmakowej (krówkowej)




Wykonanie:
Spód ciasta

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników maślanych, które smarujemy warstwą masy kajmakowej. Następnie wykładamy drugą warstwą herbatników maślanych i dłońmi lekko dociskamy.

Masa kawowa

Do miseczki wsypujemy kawę, a następnie wlewamy zimną przegotowaną wodę i wszystko dobrze mieszamy.

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml wrzątku. Zostawiamy na minutkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia. Jednak przemieszajmy od czasu do czasu, żeby nie zrobiły się grudki.

Ciasto krówka kawowa na talerzu

W misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy łopatki miksera zaczynają zostawiać ślady, dodajemy cukier puder, chwilę mieszamy. Dodajemy serek mascarpone i wszystko ubijamy. Teraz dodajemy kawę rozpuszczoną w wodzie. Proponuję dodawać kawę stopniowo i próbować, czy intensywność kawy jest już dla nas odpowiednia. Na koniec, gdy żelatyna przestygnie (może być lekko ciepła), dodajemy do niej łyżkę masy kawowej i mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy małym strumieniem do masy kawowej i wszystko dobrze mieszamy.

Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowany spód z dwóch warstw herbatników przełożonych masą kajmakową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na górę śmietanki kremówki wykładamy następną warstwę herbatników maślanych.




Polewa czekoladowa

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i łyżeczką kawy. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca, dodajemy  jeszcze trochę mleka. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze