Ciasto królowej

Ciasto królowej

Jak nazwa wskazuje to ciasto jest elegancie i przyjemne. Bez pieczenia i proste do zrobienia. Kilka warstw, które w efekcie ostatecznym dają niesamowite efekty. Ciasto składa się z lubianych przez nas herbatników maślanych, galaretki iii… Zapraszam do zrobienia ciasta i sprawdzenia co jeszcze smacznego w sobie zawiera.

Składniki na galaretkę brzoskwiniową:
  • 1 puszka brzoskwiń (820g, bez zalewy 480g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 500 ml wrzątku do galaretki
Składniki na krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na bitą śmietanę:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
  • około 19 sztuk herbatników maślanych
  • 40 g orzechów włoskich




Wykonanie:
Galaretka brzoskwiniowa

Do zagotowanej wody wsypujemy 2 galaretki brzoskwiniowe i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie brzoskwinie. Ja użyłam z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych.  Około 500 g brzoskwiń miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie jeszcze gorącą galaretkę wlewamy do zmiksowanych brzoskwiń i dokładnie mieszamy. Po lekkim przestudzeniu galaretkę wkładamy do lodówki, do mementu, kiedy zacznie lekko tężeć.

Masa budyniowa

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy partiami dodajemy cukier
i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.

Ciasto królowej

Foremka oraz spód ciasta

Blaszkę, o wymiarach około 24×36 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blaszki wykładamy herbatniki. W razie potrzeby herbatniki docinamy tak, żeby dokładnie pokryły cały spód blaszki.

Na herbatniki wykładamy krem budyniowy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na budyń wykładamy lekko tężejącą galaretkę i równamy po całej powierzchni. Blaszkę wkładamy do lodówki, żeby galaretka stężała.




Masa śmietanowa

Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby się nie zabrylowała.

Do miski dajemy śmietankę kremówkę zimną, bezpośrednio wyjętą z lodówki i ubijamy. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać ślady na powierzchni ubijanej śmietanki dodajemy cukier puder i chwilę miksujemy (bitej śmietany nie ubijamy na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę). Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i wszystko dokładnie miksujemy.

Bitą śmietanę wykładamy do blaszki na zastygniętą galaretkę z brzoskwiniami. Bitą śmietanę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, ładnie równamy i posypujemy ją drobno posiekanymi orzechami włoskimi.

Blaszkę wkładamy do lodówki. Najlepiej na 12 godz., ponieważ po tym czasie herbatniki w cieście zmiękną i będą stanowić całość z ciastem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Przepisy dla zielonych
Przepisy dla zielonych
17 godzin temu

I takie ciasta, to ja lubię. Wygląda cudownie.