zdjęcie ciasta konesera

Ciasto Konesera  

Sama nazwa wskazuje na jakość samego ciasta i jego smaku. Ciasto Konesera to połączenie jedwabistości masy budyniowej i puszystości masy serowej, w połączeniu z maślanym smakiem herbatników.

Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę budyniową:
  • 620 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 100 g cukru
  • 20 g mąki pszennej (tortowej)
  • 4 żółtka jaj
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 puszka ananasa 565 g (bez zalewy 340 g)
Składniki na masę serową:
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych (2×250 g)
  • kawałek czekolady mlecznej




Wykonanie:
Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy, i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 120 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 500 ml mleka. Gdy mleko zagotuje się dodajemy, małym strumieniem, masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Odstawiam mikser i dodajemy ananasa, odsączonego z zalewy i pokrojonego.  Mieszamy wszystko łyżką.

Foremkę, o wymiarach 24×38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników maślanych. Na herbatniki wykładamy masę budyniową z ananasem, którą rozprowadzamy po całej blaszce. Teraz na masę budyniową wykładamy kolejną warstwę herbatników, tak żeby przykryły całą masę budyniową. Blaszkę zostawiamy na chwilkę.

zdjęcie ciasta konesera

Masa serowa

Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy. Gdy zacznie gęstnieć dodajemy jedną łyżkę cukru pudru i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odstawiamy na chwilkę. Teraz do drugiej miski dajemy serek homogenizowany waniliowy (możemy również użyć serka smakowego takiego jak lubimy) i lekko ubijamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy. Teraz dodajmy wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę i również chwilkę ubijamy. Do całości dodajemy czekoladę mleczną,  która starliśmy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy tylko chwilkę, do rozprowadzenia czekolady po masie. Na koniec dodajemy, małym strumieniem, wystudzoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę serową wykładamy do blaszki, rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta oprószamy startą czekoladą mleczną.

Ciasto wkładamy do lodówki, na minimum kilka godzin, wtedy masy stężeją. Ale jeśli potrzymamy ciasto w lodówce 12 godz., wtedy herbatniki fajnie zmiękną.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze