zdjęcie ciasta

Ciasto Koliber

Koliber – ten mały ptaszek kojarzy się nam z czymś niezwykłym. Tak też smak tego ciasta kojarzyć się będzie od teraz Państwu z niezwykłością. Szybko wymieszane ciasto, upieczone i przełożone kremem z mało znanym serkiem philadelphia. Proszę spróbować, a nie pożałują Państwo!

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 2 banany
  • 220 g ananasa z puszki lub świeżego
  • 3 łyżki zalewy z ananasa lub soku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na krem:
  • 500 g serka philadelphia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 170 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • 130 g orzechów włoskich




Wykonanie:

W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jajka, olej i trzy łyżki soku ze świeżego ananasa lub zalewy z ananasa. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników. W oddzielnej misce blendujemy banany i ananasa, i dodajemy bo miski z ciastem. Wszystko znowu mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, wcześniej lekko podprażone na patelni.

Spód tortownicy, o średnicy 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do środka wcześniej przygotowane ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 45 min (do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie nożem odcinamy ciasto od rantu i ściągamy go. Ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Potem przecinamy wzdłuż na połowę, tak żeby wyszły dwa placki ciasta.

W misce ucieramy masło lub margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek philadelphia i ucieramy na puszystą masę. Krem dzielimy na trzy równe części.

Na spód dajemy jeden placek ciasta, a na niego wykładamy pierwszą część kremu i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Następną część masy wykładamy na wierzch ciasta. Trzecią część masy rozkładamy na boki ciasta, ładnie równając. Całość ciasta posypujemy orzechami włoskimi, uprażonymi na patelni i  grubo pokrojonymi.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, ale najlepiej na 12 godz. żeby masa stwardniała. W lodówce również przechowujemy ciasto.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
3 lat temu

Pyszne ciasto. Wilgotne, mięciutkie. Polecam!!!