Ciasto kokosowe z ananasem

Ciasto kokosowe z ananasem

Każdy lubi jak upieczone ciasto wygląda rewelacyjnie. A dodatkowo jak smakuje rewelacyjnie. Proponuję zamieszać ciasto kokosowe, wylać na piękny spód z ananasa i upiec. A potem odwrócić ciasto. Nie zawiodą się Państwo ani na wygładzie ani na smaku.

Czas przygotowania 50 min
Składniki:
  • 5 jajek
  • 310 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 duże opakowanie śmietany kwaśnej 18% (330 g)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (1 opakowanie cukru wanilinowego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
  • 2 puszki ananasa w plastrach w zalewie (2 x 565 g bez zalewy 2 x 340 g)
Wykonanie:

Kokos dajemy na patelnię i prażymy kilka minut, a następnie przesypujemy do jakiegoś naczynia i studzimy.

Ananasa odsączamy z zalewy i wykładamy na ręczniki papierowe.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód całe plastry ananasa. Następnie docinamy ananasa i dokładamy, uzupełniamy braki,  żeby pokrył cały spód foremki.

Do miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz cukier zwykły i ucieramy do połączenia się składników. Teraz  dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Po dodaniu wszystkich jajek, dodajemy  na przemian mąkę ze śmietaną i mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz uprażone i wystudzone wiórki kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy mikserem, na małych obrotach. Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej przygotowanej foremki, rozprowadzając po całej powierzchni.

Ciasto kokosowe z ananasem

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 30 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta i gdy patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu na ciasto kładziemy, np. deskę do krojenia (najlepiej o podobnych rozmiarach jak ciasto) i przewracamy foremkę do góry nogami, trzymając deskę dłonią, żeby ciasto nie wypadło. Następnie ściągamy foremkę, ściągamy papier i ciasto gotowe!

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze