zdjęcie ciasta kokosowe cudo

Ciasto Kokosowe cudo

Przepis na łatwe ciasto. Jak sama nazwa wskazuje „cudo”. Cudny wilgotny spód i cudna beza kokosowa. Ciasto jest proste do zrobienia i bardzo pyszne.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na ciasto:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 3 jajka
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę kokosową:
  • 5 białek jaj
  • 220 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych




Wykonanie:

Masło lub margarynę ucieramy w misce mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy, dodajemy żółtka i dalej ucieramy. Kolej na śmietanę i ucieramy wszystko, aż powstanie jednolita masa. Teraz dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy na chwilę, żeby wyciągnąć kolejna miskę. Dajemy do niej białka i ubijamy na sztywno, ze szczyptą soli. Partiami dodajemy do wcześniejszej masy, mieszamy: albo mikserem na najniższych obrotach, albo ręcznie łyżką.

Masę przelewamy do tortownicy, o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na chwilę na bok.

W nowej misce ubijamy białka, ze szczyptą na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy, a na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy dobrze, ale krótko. Bezę kokosową wykładamy na wierzch wcześniej przygotowanego ciasta. Najlepiej robić to małymi partiami i delikatnie rozkładamy po całej powierzchni i delikatnie równamy.

zdjęcie ciasta kokosowe cudo

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 45-50 min. Pamiętajmy piekarnik piekarnikowi nierówny i pod koniec pieczenia sprawdźmy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Patyczek wbijamy w sam środek ciasta i gdy będzie czysty  to znaczy, że ciasto się upiekło.

Jednakże na wierzchu jest beza kokosowa, więc musimy kontrolować stopień wypieczenia góry. Jeżeli zobaczymy, że beza zaczyna za mocno się podpiekać (tak około po 30 min pieczenia) to przykryjmy ją folią aluminiową (żeby się nie przypaliła) i pieczmy dalej. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Następnie ciasto wyciągamy i studzimy. Później odcinamy nożem ranty od foremki i ściągamy rant. No i jemy.



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
iza
1 rok temu

wygląda przepysznie

Agata
Agata
1 rok temu

Jedno jest niejasne w tym przepisie, ile dała Apani żółtej dokładnie do ciasta ?? Czy tylko 3 żółtka?? Bo nie jest konkretnie podane.

Maria
Maria
1 rok temu
Odpowiedź do  Agata

No przecież pisze że trzy, trzeba dokładnie wszystko przeczytać A dla jasności jak zrobić jest filmik