Przepyszne ciasto bez pieczenia z delikatnymi masami: śmietankową i czekoladową. Ciasto nawiązującą do smaku popularnego batonika. Łatwe i szybie do zrobienia, idealne na weekend. Przepis na dużą blaszkę 24 x 38 cm.
Czas przygotowania 45 min
Składniki na masę białą:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 3 białej czekolady (300 g)
- 150 g ziaren pszenicy ekspandowanej w miodzie (Miami miodziaki, Nestle Kangus lub inne)
Składniki na masę ciemną:
- 330 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 czekolady mleczne (300 g)
Dodatkowo:
- 42 szt. herbatników maślanych (około 1,5 paczki po 250g)
- mała miseczka ziaren pszenicy ekspandowanej do posypania
Wykonanie:
Spód ciasta
Do foremki o rozmiarach 24×38 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na spód wykładamy herbatki. Muszą one przykryć całą powierzchnię blaszki, więc w razie potrzeby musimy dociąć herbatniki. Blaszkę odstawiamy do późniejszego wykorzystania.
Masa biała
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 białe czekolady (300 g) i zostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując. Dodajemy go stopniowo i miksujemy na małych obrotach. Gdy czekolada nam przestygnie (musi być letnia. Jeżeli za bardzo przestygnie ciężko będzie ją połączyć z naszą masą, a jeśli będzie za gorąca masa się zwarzy). Dodajemy do masy powoli, małym strumieniem miksując na wolnych obrotach. Gdy składniki się połączą, odstawiamy mikser, dodajemy ziarna pszenicy i wszystko mieszamy już łyżką.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki na herbatniki. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy. Przykrywamy ją drugą warstwą herbatników. Tutaj też w razie potrzeby docinamy herbatniki, tak żeby przykryły całą powierzchnię masy. Blaszkę wstawiamy do lodówki.
Masa ciemna
W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 mleczne czekolady (300 g) i zostawiamy do wystudzenia. Do miski dajemy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie małym strumieniem dodajemy ostudzoną czekoladę mleczną i wszystko dobrze mieszamy mikserem.
Wyciągamy blaszkę z lodówki i wykładamy ciemną masę na herbatniki. Wszystko wyrównujemy, a wierzch posypujemy ziarnami pszenicy. Ciasto wkładamy ponownie do lodówki, ale teraz na kilka, żeby masy stężały, a herbatniki miały możliwość zmięknąć.
Smacznego!
Przepis video
Ciasto pyszny