Ciasto, które zachwyca swoimi smakami. Pyszne czekoladowe ciasto, masa budyniowa z nutką kawy i czekolady. A do przełamanie tej pysznej słodyczy użyliśmy lekko kwaskowych wiśni. Cudo, a nie ciasto!
Składniki na ciasto półkruche:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g margaryny lub masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka jaj
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masa budyniową:
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (4 x 40 g)
- 1,5 l mleka
- 100 g cukru
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 10 g kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 600 g wydrylowanych wiśni
- około 2 łyżki oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto kruche
Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą składniki suche. Dodajemy żółtka, śmietanę, posiekana margarynę i łączymy składniki ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przygotować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na połowę. Drugą połowę ciasta ponownie wkładamy do zamrażalnika. Szykujemy blaszkę o wymiarach 24×36 cm
i wykładamy ją papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy połowę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki ugniatając dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. małym wałkiem lub szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia.
Budyń
Kawę rozpuszczalną zalewamy 50 ml mlekiem zimnym i mieszamy. Następnie do garnka wlewamy 1 litr i 200 ml mleka, wsypujemy cukier oraz rozrobioną kawę, mieszamy i zagotowujemy. W międzyczasie rozrabiamy budynie w 250 ml mleka i wlewamy je do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje (będą pojawiać się gejzery gorącego powietrza), wtedy budyń ściągamy z gazu. Dodajemy posiekaną czekoladę mleczną i mieszamy do rozpuszczenia się.
Składamy ciasto
Bierzemy wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem smarujemy olejem i wykładamy 300 g wiśni. Możemy użyć owoców świeżych lub z kompotu, ale trzeba je dokładnie odcedzić. Wiśnie rozkładamy po całej powierzchni ciasta.
Teraz budyń jeszcze gorący wykładamy do blaszki na wiśnie delikatnie, żeby je nie przemieścić. Budyń rozkładamy po całej powierzchni, a wierzch łanie równamy.
Na budyń wykładamy 300 g wiśni oraz drugą połowę ciasta kruchego, które ścieramy na tarce o grubych oczkach, po całej powierzchni, tak aby dokładnie przykryć wiśnie.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu najlepiej jeszcze ciasto włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, wtedy masa budyniowa będzie fajnie zwarta. Ciasto z góry oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy w lodowce!
Smacznego!
Przepis video
Witam ☺️ czy można użyć wiśni mrożonych?
Dzień dobry. Tak, można użyć wiśni mrożonych. Najlepiej je odmrozić i odsączyć od nadmiaru wody. Pozdrawiam serdecznie.😀