Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniami

Ciasto, które zachwyca swoimi smakami. Pyszne czekoladowe ciasto, masa budyniowa z nutką kawy i czekolady. A do przełamanie tej pysznej słodyczy użyliśmy lekko kwaskowych wiśni. Cudo, a nie ciasto!

 Składniki na ciasto półkruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masa budyniową:
  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (4 x 40 g)
  • 1,5 l mleka
  • 100 g cukru
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • około 2 łyżki oleju rzepakowego
  • cukier puder do posypania




Wykonanie:
Ciasto kruche

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą składniki suche. Dodajemy żółtka, śmietanę, posiekana margarynę i łączymy składniki ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przygotować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.

Po 30 min ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i dzielimy na połowę. Drugą połowę ciasta ponownie wkładamy do zamrażalnika. Szykujemy blaszkę o wymiarach 24×36 cm
i wykładamy ją papierem do pieczenia. Do blaszki wykładamy połowę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki ugniatając dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. małym wałkiem lub szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia.

Ciasto kawowo-czekoladowe z wiśniami

Budyń

Kawę rozpuszczalną zalewamy 50 ml mlekiem zimnym i mieszamy. Następnie do garnka wlewamy 1 litr i 200 ml mleka, wsypujemy cukier oraz rozrobioną kawę, mieszamy i zagotowujemy. W międzyczasie rozrabiamy budynie w 250 ml mleka i wlewamy je do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje (będą pojawiać się gejzery gorącego powietrza), wtedy budyń ściągamy z gazu. Dodajemy posiekaną czekoladę mleczną i mieszamy do rozpuszczenia się.




Składamy ciasto

Bierzemy wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem smarujemy olejem i wykładamy 300 g wiśni. Możemy użyć owoców świeżych lub z kompotu, ale trzeba je dokładnie odcedzić. Wiśnie rozkładamy po całej powierzchni ciasta.

Teraz budyń jeszcze gorący wykładamy do blaszki na wiśnie delikatnie, żeby je nie przemieścić. Budyń rozkładamy po całej powierzchni, a wierzch  łanie równamy.

Na budyń wykładamy 300 g wiśni oraz drugą połowę ciasta kruchego, które ścieramy na tarce o grubych oczkach, po całej powierzchni, tak aby dokładnie przykryć wiśnie.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu najlepiej jeszcze ciasto włożyć do lodówki na minimum 12 godzin, wtedy masa budyniowa będzie fajnie zwarta. Ciasto z góry oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy w lodowce!

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
11 dni temu

Witam ☺️ czy można użyć wiśni mrożonych?