zdjęcie ciasta

Ciasto kakaowo-wiśniowe z kremem

Przepis na ciasto czekoladowo – wiśniowe z kremem. Czyli same pyszne rzeczy: wilgotne ciasto przełożone pysznym kremem. Ciasto właściwie robi się samo, ale za to jest ciekawe i smaczne. Niewiele pieczenia, dużo smaku. Same przyjemności.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min

Składniki na ciasto:

  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 220 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g margaryny
  • 140 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego (280 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 120 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • Kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

Do miski dajemy miękkie masło i ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Następnie dodajemy jajka i dalej ucieramy. Teraz dodajemy dżem wiśniowy i mieszamy do połączenia się składników (po dodaniu dżemu masa wygląda tak, jak by się zważyła. Ale nie przejmujemy się tym, tak ma być). Na koniec dodajemy mleko i jeszcze chwilę wszystko mieszamy. Odstawiamy mikser i wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko mieszamy łyżką, aż powstanie jednolita masa.

Keksówkę, o wymiarach 12 x 35 cm, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej masę. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (grzałki góra, dół). Pieczemy przez około 60 min, do „suchego patyczka”. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Aby przygotować krem do miski dajemy twaróg, który przecisnęliśmy dwa razy przez praskę do ziemniaków lub zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Następnie dodajemy cukier puder oraz miękkie masło i ucieramy mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Krem dzielimy na dwie równe porcje.




Gdy ciasto całkowicie wystygnie równamy je, ścinając górę ciasta i odwracamy do góry „nogami”. Następnie ciasto przecinamy w dwóch miejscach tak, żeby wyszły nam 3 placki ciasta.

Jedną porcję kremu rozkładamy na dolnym placku ciasta. Przykrywamy drugim plackiem lekko dociskając. Następnie znowu wykładamy drugą część kremu i znów przykrywamy to ciastem.

Na koniec rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem, w kąpieli wodnej i polewamy całą górę czekoladą. Wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze