Pyszne ciasto przygotowane we własnej kuchni zachwyci nie jednego smakosza. Bajeczny biszkopt orzechowy przygotowany z orzechów włoskich. Puszysta i kremowa masa kajmakowa i wszystko zwieńczone posypką z orzechów włoskich. Całość zachwyca barwą smaków.
Czas przygotowania 55 min
Składniki na orzechowy biszkopt:
- 150 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 8 jajek
- 150 g cukru
- 150 g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kajmakową:
- 300 ml śmietanki kremówki (30%)
- 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (400 g)
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 250 ml przegotowanej wody
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 400 g dżemu malinowego lub porzeczkowego
- 1 puszka masy krówkowej o smaku kakaowym (400 g)
- 50 g orzechów włoskich do posypania
Wykonanie biszkoptu
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie mieszamy ze sobą zmielone orzechy włoskie, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dodajemy do miski pianą. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przecinamy biszkopt wzdłuż na dwa równe placki. Tak przygotowany biszkopt zostawimy do późniejszego składania ciasta.
Masa kajmakowa
W misce ubijamy śmietankę kremówkę na pół sztywno. Następnie dodajemy stopniowo serek maskarpone, cały czas ubijając. Po serku dodajemy masę krówkową, również stopniowo i wszystko dobrze mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę, którą wcześniej rozrobiliśmy we wrzątku i wystudziliśmy. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna równomiernie się rozprowadziła po całej masie.
Składanie ciasta
Foremkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy papierem do pieczenia (w ten sposób metaliczny smak blaszki nie przejdzie do masy). Wkładamy do niej jeden placek biszkoptu i nasączmy ponczem po całej powierzchni. Poncz uzyskaliśmy z wymieszania wody, likieru i cukru. Biszkopt smarujemy dżemem tak, żeby utworzyła nam się ładna cienka warstwa. Na dżem wykładamy masę kajmakową i równamy po całej powierzchni. Krem przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, lekko dociskamy dłońmi, żeby warstwy się połączyły. Drugi biszkopt również nasączmy ponczem. Na koniec górę biszkoptu smarujemy masą krówkową o smaku kakaowym i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin i po tym czasie nadaje się do spożycia.
Smacznego!
Przepis video
Dzień dobry, czy konieczne są aż 3 łyżki żelatyny? Znalazłam taki sam przepis i tam były 3 łyżeczki. Zazwyczaj na 1/2 litra masy śmietanowej daję 2 łyżeczki żelatyny i to wystarcza, może 3-4 łyżeczki byłby wystarczające? Jutro upiekę to ciasto, kusi wyglądem.
Może i faktycznie wystarczy 2 łyżki żelatyny. Proszę spróbować i dać znać. Pozdrawiam.