zdjęcie ciasta na talerzu w tle nektarynka

Ciasto jogurtowe z nektarynkami

Najsmaczniejsze ciasto jogurtowe. Bardzo puszyste, lekkie i zachwyca smakiem, a w dodatku proste i szybkie w przygotowaniu. My dodaliśmy nektarynki, ale również dobrze można je zastąpić brzoskwiniami, malinami, jagodami… wybór należy do Państwa.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto:
  • 750 g mąki pszennej tortowej
  • 800 g jogurtu typu greckiego
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • sok oraz otarta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • około 750 g nektarynek (570 g obranych i bez pestek)
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie może to skutkować powstaniem zakalca!

Na początku myjemy nektarynki, obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Nektarynki dzielimy na dwie równe połowy.

Do miski dajemy dwa jajka i miksujemy, aż podwoją swoją objętość, wtedy dodajemy cukier i miksujemy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz dodajemy kolejno olej, sok i skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Po wymieszaniu składników dodajemy jogurt grecki i mieszamy tylko do połączenia składników. Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Gdy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy połowę nektarynek. Ale mieszamy już łyżką, tylko tyle by rozprowadzić nektarynki po cieście.

Ciasto przelewamy do foremki o rozmiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Górę ciasta obsypujemy drugą połową nektarynek. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 60 min. Dla pewności ciasto, przed końcem czasu pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.  Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta
Aneta
3 lat temu

Czy zamiast jogurtu mozna dac maslanke lub smietane 18%?:)

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Aneta

Maślanka może być za płynna, ale myślę że śmietanę 18% spokojnie można dodać zamiast jogurty. Pozdrawiam serdecznie.

Ania
Ania
3 lat temu

A co z drugą połową nektarynek?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Ania

Drugą połową nektarynek obsypujemy wierzch ciasta. Pozdrawiam.