Najsmaczniejsze ciasto jogurtowe. Bardzo puszyste, lekkie i zachwyca smakiem, a w dodatku proste i szybkie w przygotowaniu. My dodaliśmy nektarynki, ale również dobrze można je zastąpić brzoskwiniami, malinami, jagodami… wybór należy do Państwa.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto:
- 750 g mąki pszennej tortowej
- 800 g jogurtu typu greckiego
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 300 ml oleju rzepakowego
- sok oraz otarta skórka z jednej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- około 750 g nektarynek (570 g obranych i bez pestek)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, w przeciwnym razie może to skutkować powstaniem zakalca!
Na początku myjemy nektarynki, obieramy, pozbywamy się pestek i kroimy w kostkę. Nektarynki dzielimy na dwie równe połowy.
Do miski dajemy dwa jajka i miksujemy, aż podwoją swoją objętość, wtedy dodajemy cukier i miksujemy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz dodajemy kolejno olej, sok i skórkę z cytryny. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Po wymieszaniu składników dodajemy jogurt grecki i mieszamy tylko do połączenia składników. Teraz dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Gdy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy połowę nektarynek. Ale mieszamy już łyżką, tylko tyle by rozprowadzić nektarynki po cieście.
Ciasto przelewamy do foremki o rozmiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy po całej powierzchni. Górę ciasta obsypujemy drugą połową nektarynek. Tak przygotowaną foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 60 min. Dla pewności ciasto, przed końcem czasu pieczenia, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis video
Czy zamiast jogurtu mozna dac maslanke lub smietane 18%?:)
Maślanka może być za płynna, ale myślę że śmietanę 18% spokojnie można dodać zamiast jogurty. Pozdrawiam serdecznie.
A co z drugą połową nektarynek?
Drugą połową nektarynek obsypujemy wierzch ciasta. Pozdrawiam.