Ciasto jogurtowe w 5 minut (bez glutenu)

Ciasto jogurtowe w 5 minut (bez glutenu)  

Niesamowite ciasto, które możemy przygotować w 5 minut. Takich tekstów w Internecie można znaleźć bez liku, a potem… Ale w przypadku tego ciasta wszystko się zgadza: do przygotowania w 5 minut, a po upieczeniu? Jedwabna i gładka konsystencja. Ciasto niesamowite w swojej prostocie! Ciasto jest bezglutenowe, dlatego mogą je spożywać osoby, które są uczulone na ten produkt.

Czas przygotowania 5 min
Czas pieczenia 1 godz.
Składniki:
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 8 jajek (ja użyłam klasy L)
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (5 łyżek)
  • 130 g cukru (0,5 szklanki)
Wykonanie:

Do miski rozbijamy 8 jajek, następnie dodajemy 130 g cukru (ciasto nie jest słodkie, dlatego można dodać więcej cukru). Dodajemy również 80 g skrobi oraz dwa duże opakowania jogurtu (łącznie 800g). Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub łyżką, bez użycia miksera.

Po wymieszaniu wszystkiego przygotowujemy sobie foremkę typu tortownica, o średnicy 25 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Do środka wlewamy masę. Nie musimy jej rozprowadzać po foremce, ponieważ jest rzadka i sama ładnie się rozłoży.

Ciasto jogurtowe w 5 minut (bez glutenu)

Tortownice wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 60-70 minut (pamiętajmy, że każdy piekarnik jest inny i inaczej piecze, dlatego czas pieczenia może się różnić u każdego z nas). Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Nie przeraźmy się, ponieważ ciasto po wyciągnięciu z piekarnika będzie opadać, ale tak ma być! Po wystudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Po tym czasie nożem odkrawamy ciasto wokół rantu i zdejmujemy rant.

Ciasto przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem, zrobić polewę czekoladową lub zostawić je takie jakie jest.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze