Przepis dla łasuchów, na ciasto bez pieczenia. Jabłka zanurzone w masie z bitej śmietany. A dodatkowo druga pyszna warstwa śmietanowo – kajmakowa, która podkręci smak naszych jabłek. Ciasto na herbatnikach, więc odpada pieczenie.
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 500 g jabłek (obrane i bez gniazd nasiennych)
- 3 łyżki cukru do jabłek
- 800 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki żelatyny
- 160 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 1,5 opakowania herbatników maślanych (paczka 250 g)
- 50 g orzechów włoskich (do posypania ciasta)
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy z skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Następnie jabłka dajemy do garnka. Dodajemy parę goździków, cukier i zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną. Wtedy odcedzamy i studzimy (możemy użyć jabłek gotowych z przetworów domowych, takich jak kompot). Po wystudzeniu jabłka kroimy w kostkę.
W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i cynamon. Śmietankę dalej ubijamy, aż zrobi się w miarę gęsta (ale nie ubijamy ją na sztywno). Następnie dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie. Odstawiamy mikser i partiami dodajemy wcześniej przyszykowane jabłka. Mieszamy łyżką tak, aby jabłka ładnie oblepiły się w masie.
Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki po całej powierzchni, a na nie wylewamy naszą masę z jabłkami. Ładnie równamy szpatułką. Następnie przykrywamy ją drugą porcją herbatników. Blaszkę na chwilkę ostawiamy.
Następna warstwa to warstwa śmietanowo – kajmakowa. W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zrobi się gęsta, ale jeszcze nie do końca ubita, dodajemy stopniowo masę kajmakową. Na koniec dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie.
Masę wylewamy do foremki na herbatniki i rozprowadzamy po całej powierzchni ładnie równając. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ale najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Przepis video