zdjęcie ciasta

Ciasto „Jabłka na wypasie”

Przepis dla łasuchów, na ciasto bez pieczenia. Jabłka zanurzone w masie z bitej śmietany. A dodatkowo druga pyszna warstwa śmietanowo – kajmakowa, która podkręci smak naszych jabłek. Ciasto na herbatnikach, więc odpada pieczenie.

Czas przygotowania 45 min

Składniki:

  • 500 g jabłek (obrane i bez gniazd nasiennych)
  • 3 łyżki cukru do jabłek
  • 800 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 400 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki żelatyny
  • 160 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • 1,5 opakowania herbatników maślanych (paczka 250 g)
  • 50 g orzechów włoskich (do posypania ciasta)

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy z skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Następnie jabłka dajemy do garnka. Dodajemy parę goździków, cukier i zalewamy około 2 litrami wody. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną. Wtedy odcedzamy i studzimy (możemy użyć jabłek gotowych z przetworów domowych, takich jak kompot). Po wystudzeniu jabłka kroimy  w kostkę.

W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zacznie gęstnieć dodajemy cukier puder i cynamon. Śmietankę dalej ubijamy, aż zrobi się w miarę gęsta (ale nie ubijamy ją na sztywno). Następnie dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie. Odstawiamy mikser i partiami dodajemy wcześniej przyszykowane jabłka. Mieszamy łyżką tak, aby jabłka ładnie oblepiły się w masie.



Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki po całej powierzchni, a na nie wylewamy naszą masę z jabłkami. Ładnie równamy szpatułką. Następnie przykrywamy ją drugą porcją herbatników. Blaszkę na chwilkę ostawiamy.

Następna warstwa to warstwa śmietanowo  – kajmakowa. W misce ubijamy 400 ml śmietanki kremówki i gdy zrobi się gęsta, ale jeszcze nie do końca ubita, dodajemy stopniowo masę kajmakową. Na koniec dodajemy cienkim strumieniem żelatynę (2 łyżki żelatyny rozrobiliśmy w 80 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia). Mieszamy mikserem na małych obrotach, aż żelatyna dobrze rozprowadzi się po całej masie.

Masę wylewamy do foremki na herbatniki i rozprowadzamy po całej powierzchni ładnie równając. Wierzch ciasta posypujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na kilka godzin, ale najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze