Zdjęcie ciasta Ipsum

Ciasto Ipsum

Egzotyczna nazwa powinna sugerować ciasto pyszne, ale trudne w przygotowaniu. I tutaj chciałabym zaskoczyć Państwa. Ciasto jest pyszne, ale bagatelnie łatwe w przygotowaniu i na dodatek jest na zimno. Warstwy herbatników przedzielone masą kajmakową i masą budyniową. A wierzch udekorowany orzeszkami w karmelu. Czyli od dziś Ipsum na każdym stole.

Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę budyniową:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka jaj
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na orzechy w karmelu:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 60 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 5 – 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych (2×250 g)
  • 350 g masy krówkowej kajmak
Wykonanie:
Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy kolejno 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 600 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia (możemy zostawić w garnku, w którym się gotował, albo przełożyć do innego naczynia z szerokim dnem) i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystudzenia.

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Masę budyniową zostawiamy do późniejszego wykorzystania.

Orzechy w karmelu

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i na małym ogniu roztapiamy cukier przez około 5 min. Dodajemy orzechy włoskie grubo pokrojone i prażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie przekładamy orzechy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do  pieczenia, rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i prażymy około 10 min. Ale po 5 minutach przemieszamy, żeby orzechy od spodu się nie przypaliły. Po uprażeniu blaszkę wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie łamiemy orzechy w karmelu, na małe części, a następnie siekamy noże. Tak przygotowane orzechy zostawiamy na chwilkę.

Zdjęcie ciasta Ipsum

Składamy ciasto

Bierzemy blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po całej powierzchni herbatniki (w razie konieczności herbatniki trzeba dociąć tak, żeby wypełniły całą powierzchnie blaszki). Herbatniki smarujemy masą krówkową kajmak. W razie gdy masa krówkowa będzie za twarda, możemy rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Masę krówkową przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy. Na masę budyniową wykładamy trzecią już warstwę herbatników. Po wyłożeniu herbatników dłońmi lekko dociskamy, żeby budyń dobrze połączył się z herbatnikami.

Polewa czekoladowa

Do mieszczki szklanej łamiemy drobno czekoladę i dodajemy około 6 łyżek mleka. Mieszczkę wkładamy do garnka z wodą i stawiamy na mały gaz. Co jakiś czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Czekolada musi spływać z łyżki. Ale jeżeli czekolada nie będzie spływać z łyżki, dodajemy jeszcze mleka.  Ponieważ zależy to do jakości czekolady jaką użyjemy. Taką gorącą czekoladę wylewamy na wierzch naszego ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni ciasta i posypujemy orzechami w karmelu, które wcześniej przygotowaliśmy.

Takie ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze