Bardzo efektowne ciasto z masą budyniową i polewą, przygotowaną z mleka w proszku. Mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia. Nieziemski smak.
Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę budyniową:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
- 200 g cukru (1 szk.)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 20 g mąki pszennej (tortowej) (2 łyżki)
- 4 żółtka jaj
- 250 g masła lub margaryny
Składniki na polewę:
- 250 g mleka w proszku (2,5 szk.)
- 130 g cukru (2/3 szk.)
- 140 ml wody (3/5 szk.)
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników kakaowych (2 x 250 g)
- 1 paczka okrągłych biszkoptów (180 g)
Wykonanie:
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy pozostałe mleko. Gdy się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).
Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (o temperaturze pokojowej) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Budyń dzielimy na dwie prawie równe części. Jednak jedna powinna mieć 100 g więcej masy, a druga część o tyle mniej.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki, w razie potrzeby herbatniki trzeba dociąć tak żeby wypełniły cały spód blaszki. Na herbatniki wykładamy większą część masy budyniowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy drugą część masy budyniowej, rozkładając po całej powierzchni.
Okrągłe biszkopty dzielimy na połowę. Połówki biszkoptów wciskamy w szerz blaszki, w masę budyniową, w rzędzie na sztorc, tak by się stykały, dociskając na tyle by dotknęły herbatników. Następny rząd układamy w odległości około 1 cm, aż biszkopty zapełnią całą blaszkę.
Polewa
Do rondelka wkładamy masło lub margarynę, wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy rozpuści się masło lub margaryna dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie gorącą mieszaninę wlewamy do miski, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na dwie części (tak na „oko”). Do jednej części dajemy 1,5 łyżki kakao i mieszamy już łyżką do połączenia się składników. Musimy robić to w miarę szybko, bo masa dość szybko gęstnieje.
Jeszcze gorącą polewą polewamy ciasto masą kakaową. Na łyżkę bierzemy trochę polewy i pozwalamy by po niej spływała i oblewała ciasto. To samo robimy z drugą jasną porcją polewy, oblewając całe ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki minimum na kila godzin, ale najlepiej na 12 godz., co pozwoli na zmiękczenie herbatników i biszkoptów.
Smacznego!
Przepis video
ta masa to taka nie wychodzi … chyba zakalec wyjdzie 🙁
Rozumiem, że chodzi o masę budyniową? Nie ma możliwości, żeby w masie wyszedł zakalec. Zakalec wychodzi tylko w cieście, gdy jest niedopieczone. Pozdrawiam.
Zakalec może powstać tylko wtedy, kiedy ciasto się piecze. Tutaj natomiast może się tylko zważyć masa.
Zrobiłam jest pyszne nie za bardzo słodkie dzisiaj powtóreczka córka sobie zażyczyła na parapetówkę.
Ciasto bardzo czasochłonne( masa stygnie całe wieki)
Bardzo słodkie i bardzo maślane
Całe herbatniki niestety nie weszły ,musiałam przeciąć na pół.Tej masy wychodzi całe wiadro
Następnym razem zrobię z połowy kostki masła bo teraz dosłownie wszystko plywa.wstawiam do lodówki,zobaczę jutro co z tego wyszło
uzyj wikszej blaszki i bedzie wsam raz
Robiłam ten placek już kilka razy ale ta ilość cukru która widzę w tym przepisie na masę budyniowa to jakaś masakra… Również masła w polewie też jest ogrom….
A jaki problem dodać mniej cukru?
Wygląda bardzo smacznie właśnie zrobiłam napisze o efekcie jak spróbuje
Dziękuję za przepis, ciasto wyszło rewelacyjne , goście byli zachwyceni.
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie! ?
Bardzo dobre słodkie ciasto. Zrobiłam pierwszy raz i dzieci były zachwycone. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało. ? Pozdrawiam serdecznie.
Smak ok ale przez tę ilość masła i cukru ciasto jest ciężkie. Młody to strawi ale osobom starszym nie polecam.
Przepis fajny, ciacho pyszne. Tylko składniki na polewę trzeba zmienić w proporcjach, ponieważ zbyt szybko robi się gumowa i ciężko ją rozlać.
Mam ten sam problem następnym razem dodam mniej mleka w proszku bo mimo że szybko pracowałam z polewą to tak zgęstniała ze musiałam ją wyciskać przez worek cukierniczy 😅
Ten przepis znalazłam podlinkowany na innym blogu kulinarnym, zaciekawiona ostatnią popularnością tego 'ciasta’ postanowiłam je w końcu zrobić. Efekt finalny mnie zaskoczył ale niestety negatywnie, bo generalnie można by było zjeść kostkę masła wymieszaną z cukrem i zagryźć to herbatnikami – doznania byłyby niemal identyczne a pracy o wiele mniej. Polewa zgęstniała tak szybko, że nie dało się jej ładnie wylać na górę… Generalnie dla mnie strata czasu i pieniędzy, goście zjedli po małym kawałeczku i zostałam z połową średniojadalnego deseru 🙄
bardzo dobre ciasto, masa budyniowa najlepsza jaką robiłam ,daje trochę mniej cukru i jest idealnie 🙂 dzieci kochają
Ciszę się, że ciasto smakuje 😀 Pozdrawiam serdecznie.