zdjęcie ciasta o nazwie góra lodowa

Ciasto „Góra lodowa” bez pieczenia

Bardzo efektowne ciasto z masą budyniową i polewą, przygotowaną z mleka w proszku. Mój ulubiony przepis na ciasto bez pieczenia. Nieziemski smak.

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę budyniową:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 200 g cukru (1 szk.)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 20 g mąki pszennej (tortowej) (2 łyżki)
  • 4 żółtka jaj
  • 250 g masła lub margaryny
Składniki na polewę:
  • 250 g mleka w proszku (2,5 szk.)
  • 130 g cukru (2/3 szk.)
  • 140 ml wody (3/5 szk.)
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników kakaowych (2 x 250 g)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów (180 g)



Wykonanie:
Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy pozostałe mleko. Gdy się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (o temperaturze pokojowej) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Budyń dzielimy na dwie prawie równe części. Jednak jedna powinna mieć 100 g więcej masy, a druga część o tyle mniej.

ciasto góra lodowa

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki, w razie potrzeby herbatniki trzeba dociąć tak żeby wypełniły cały spód blaszki. Na herbatniki wykładamy większą część masy budyniowej i przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy drugą część masy budyniowej, rozkładając po całej powierzchni.

Okrągłe biszkopty dzielimy na połowę. Połówki biszkoptów wciskamy w szerz blaszki, w masę budyniową, w rzędzie na sztorc, tak by się stykały, dociskając na tyle by dotknęły herbatników. Następny rząd układamy w odległości około 1 cm, aż biszkopty zapełnią całą blaszkę.

Polewa

Do rondelka wkładamy masło lub margarynę, wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy rozpuści się masło lub margaryna dodajemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie gorącą mieszaninę wlewamy do miski, dodajemy mleko w proszku i miksujemy na gładką masę. Dzielimy na dwie części (tak na „oko”). Do jednej części dajemy 1,5 łyżki kakao i mieszamy już łyżką do połączenia się składników. Musimy robić to w miarę szybko, bo masa dość szybko gęstnieje.

Jeszcze gorącą polewą polewamy ciasto masą kakaową. Na łyżkę bierzemy trochę polewy i pozwalamy by po niej spływała i oblewała ciasto. To samo robimy z drugą jasną porcją polewy, oblewając całe ciasto.

Ciasto wkładamy do lodówki minimum na kila godzin, ale najlepiej na 12 godz., co pozwoli na zmiękczenie herbatników i biszkoptów.

Smacznego!


Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
edyta
edyta
4 lat temu

ta masa to taka nie wychodzi … chyba zakalec wyjdzie 🙁

Izabela
Izabela
3 lat temu
Odpowiedź do  edyta

Zakalec może powstać tylko wtedy, kiedy ciasto się piecze. Tutaj natomiast może się tylko zważyć masa.

Ewa P.
Ewa P.
4 lat temu

Zrobiłam jest pyszne nie za bardzo słodkie dzisiaj powtóreczka córka sobie zażyczyła na parapetówkę.

Honorata
Honorata
3 lat temu

Ciasto bardzo czasochłonne( masa stygnie całe wieki)
Bardzo słodkie i bardzo maślane
Całe herbatniki niestety nie weszły ,musiałam przeciąć na pół.Tej masy wychodzi całe wiadro
Następnym razem zrobię z połowy kostki masła bo teraz dosłownie wszystko plywa.wstawiam do lodówki,zobaczę jutro co z tego wyszło

maria
3 lat temu
Odpowiedź do  Honorata

uzyj wikszej blaszki i bedzie wsam raz

Katarzyna
Katarzyna
3 lat temu

Robiłam ten placek już kilka razy ale ta ilość cukru która widzę w tym przepisie na masę budyniowa to jakaś masakra… Również masła w polewie też jest ogrom….

Ela
Ela
3 lat temu
Odpowiedź do  Katarzyna

A jaki problem dodać mniej cukru?

Angelika
Angelika
3 lat temu

Wygląda bardzo smacznie właśnie zrobiłam napisze o efekcie jak spróbuje

Basia
Basia
3 lat temu

Dziękuję za przepis, ciasto wyszło rewelacyjne , goście byli zachwyceni.

Marlena
3 lat temu

Bardzo dobre słodkie ciasto. Zrobiłam pierwszy raz i dzieci były zachwycone. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

Andrzej
Andrzej
3 lat temu

Smak ok ale przez tę ilość masła i cukru ciasto jest ciężkie. Młody to strawi ale osobom starszym nie polecam.

Izabela
Izabela
3 lat temu

Przepis fajny, ciacho pyszne. Tylko składniki na polewę trzeba zmienić w proporcjach, ponieważ zbyt szybko robi się gumowa i ciężko ją rozlać.

Kamila
Kamila
2 lat temu
Odpowiedź do  Izabela

Mam ten sam problem następnym razem dodam mniej mleka w proszku bo mimo że szybko pracowałam z polewą to tak zgęstniała ze musiałam ją wyciskać przez worek cukierniczy 😅

Ania
Ania
2 lat temu

Ten przepis znalazłam podlinkowany na innym blogu kulinarnym, zaciekawiona ostatnią popularnością tego ‘ciasta’ postanowiłam je w końcu zrobić. Efekt finalny mnie zaskoczył ale niestety negatywnie, bo generalnie można by było zjeść kostkę masła wymieszaną z cukrem i zagryźć to herbatnikami – doznania byłyby niemal identyczne a pracy o wiele mniej. Polewa zgęstniała tak szybko, że nie dało się jej ładnie wylać na górę… Generalnie dla mnie strata czasu i pieniędzy, goście zjedli po małym kawałeczku i zostałam z połową średniojadalnego deseru 🙄

Anastazja
Anastazja
1 rok temu

bardzo dobre ciasto, masa budyniowa najlepsza jaką robiłam ,daje trochę mniej cukru i jest idealnie 🙂 dzieci kochają