zdjęcie ciasta dwie babki

Ciasto Dwie babki

Super łatwe i szybkie ciasto dla każdego. Połączenie smaku kokosowego i czekoladowego czyni to ciasto bardzo smacznym. Do tego polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi. Aż kusi, żeby je zjeść.

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na masę kokosową:
  • 3 jajka
  • 170 g masła lub margaryny
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 220 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 250 ml maślanki
Składniki na masę czekoladową:
  • 2 jajka
  • 300 g cukru
  • 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 250 ml mleka
  • 125 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (200 g)
  • 5 łyżek mleka
  • wiórki kokosowe do posypania




Wykonanie:

Masa kokosowa – mąkę przesiewamy przez sito, razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól i mieszamy razem. Masło lub margarynę (warto wyciągnąć je wcześniej z lodówki) miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i wszystko dobrze miksujemy. Nadal miksując stopniowo dodajemy jajka i znów dobrze ucieramy. Pora na dodawanie składników suchych (proszek do pieczenia, sól, mąka), na przemian z maślanką. Jak wszystko dodamy i dobrze utrzemy, na koniec dodajemy wiórki kokosowe (wcześniej podprażone na patelni) i jeszcze chwilkę mieszamy.

Foremkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i do środka wlewamy masę kokosową.  Blaszkę odstawiamy na chwilę.

Masa czekoladowa – do miski dajemy jajka i mikserem chwilę miksujemy, dzięki czemu będą trochę napowietrzone. Dodajemy kolejno cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy.

zdjęcie ciasta dwie babki

Masę czekoladową wylewamy do foremki na masę kokosową. Najlepiej masę rozkładać porcjami po całej blaszce, żeby nie naruszyć masy kokosowej.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C i ciasto pieczemy przez około 50 min (używając grzałki góra, dół). Na koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło! Jeżeli po włożeniu w środek ciasta patyczek będzie suchy, babka jest upieczona. Wtedy ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Następnie wyciągamy z blaszki, zdejmujemy papier i ciasto zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy  czekoladę z mlekiem i jeszcze ciepłą polewą polewamy wystudzoną babkę. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze