zdjęcie ciasta kefirowego

Ciasto czekoladowo-kefirowe

Przepis na ciasto bez kremu, ale niebywale wilgotne i esencjonalne. Duża ilość zdrowego kefiru doprawiona również zdrowym kakao. Trochę dżemu, a wszystko udekorowane wyśmienitym ganaszem z białej czekolady. No i jak nie spróbować?

Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 300 g cukru
  • 110 g kakao (około 7 łyżek)
  • 750 g kefiru
  • 3 jajka
  • 325 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ganasz z białej czekolady:
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 100 g masła
Dodatkowo:
  • 40 g płatków migdałowych
  • 450 g dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie -ciasto:

Do jednej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.

Do drugiej miski dajemy jajka i ucieramy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dajemy cukier i nadal ubijamy mikserem, aż jajka zmienią kolor na jaśniejszy. Wtedy dolewamy kefir i nadal miksujemy. Dolewamy olej i nadal miksujemy. Teraz partiami dodajemy przesiane produkty, cały czas miksując. Pamiętajmy, żeby operować prędkością miksera dopasowując obroty do sytuacji.

Masę przelewamy do foremki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 45 min. Pamiętajmy piekarnik piekarnikowi nierówny i pod koniec pieczenia sprawdźmy patyczkiem czy ciasto się upiekło. Patyczek wbijamy w sam środek ciasta i gdy będzie czysty  to znaczy, że ciasto się upiekło.

Wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Potem pomagając sobie papierem z foremki wyjmujemy ciasto z foremki i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jak ciasto wystygnie przecinamy je na pół wzdłuż i smarujemy dolną połowę ciasta dżemem brzoskwiniowym. Przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając.

Ganasz

Kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, którą następnie musimy przestudzić. W misce ucieramy masło na puszystą masę i dodajemy przestudzoną czekoladę, mieszając, aż wszystko się ładnie ze sobą połączy. Tak przygotowany ganasz wylewamy na górę sernika i ładnie równamy.

Wierzch posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze