zdjęcie ukrojonego ciasta na talerzu

Ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto, które zachwyci smakoszy klasycznych smaków. Ciasto, które łączy ze sobą gorzką czekoladę z dżemem wiśniowym stwarza ponadczasowy smak. Muszą Państwo to koniecznie wypróbować.

Czas przygotowania 1 godz. 15 min
Składniki:
  • 220 g mąki pszennej tortowej (około 1,5 szklanki)
  • 140 g cukru (około ¾ szklanki)
  • 200 g masła lub margaryny
  • 150 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 450 g dżemu wiśniowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Masło lub margarynę dajemy do rondelka i podgrzewamy. Po rozpuszczeniu dodajemy czekoladę gorzką, mieszamy i gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy z gazu i studzimy! Po wystudzeniu masę przelewamy do miski, dodajemy dżem wiśniowy i wszystko mieszamy mikserem  na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier i jajka miksujemy do połączenia się składników. Po wymieszaniu dodajemy suche składniki: szczyptę soli, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, i znowu miksujemy do połączenia się składników.

zdjęcie ciasta na tależu

Tortownicę o średnicy 25 cm spód wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę do foremki, wierzch ładnie równając.

Pieczemy w temperaturze 180°C i pieczemy przez około 45 min. Przed końcem pieczenia sprawdźmy ciasto patyczkiem wbijając w sam środek i gdy patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone.

Cisto wyciągamy z piekarnika i studzimy (gorące ciasto jest bardzo mięciutkie). Podczas pieczenia ciasto troszkę się „napompowało”, ale po wyciągnięciu ciasto opadnie i nie jest to jakiś błąd. Po prostu tak ma być. Po wystudzeniu okrajmy ciasto od brzegów foremki i ściągamy rant.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Irene
Irene
4 lat temu

Pani Magdo to ciasto wygląda jak zakalec,czy coś nie tak wyszło?
Pozatym uwielbiam pani wypieki ,bo są łatwe do zrobienia.
Pozdrawiam.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Irene

Wszystko wyszło zgodnie z przepisem ? Ciasto może wygląda jak zakalec, ale właśnie takie ma być! Ciasto jest wilgotne w środku, podobnie jak w braunie, a to dlatego, że do ciasta używa się dużą ilość dżemu wiśniowego. Pozdrawiam serdecznie. ?