W tym cieście sprawdza się powiedzenie, że im mniej tym lepiej. Dobry smak uzyskany z kilku składników to właśnie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną. A wszystko uzyskane bez pieczenia.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 3 opakowania herbatników maślanych (około 86 szt.)
- 1,5 l mleka
- 3 opakowania budyniu czekoladowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szk. cukru
- 250 g masła
- 660 ml śmietanki 30%
- 3 fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie ze skrobią ziemniaczaną i mąką pszenną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń cały czas ucieramy mikserem lub ręcznie.
Na blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm wykładamy na spód pierwszą warstwę herbatników maślanych, a na herbatniki 1/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy kolejną 1/3 porcję masy budyniowej. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników i znowu masa budyniowa. Wszystko znowu przykrywamy herbatnikami maślanymi. Na wierzch dajemy ubitą śmietanę z fiksami i cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godz. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Przepis video