Biszkopt przełożony puszystą bitą śmietaną. Górę przykrywa masa kajmakowa i orzeszki ziemne. Jest bardzo łatwe w zrobieniu, a smak powala… Jedno z moich ulubionych ciast. Polecam!
Czas przygotowania 55 min
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bitą śmietanę:
- 900 ml śmietany kremówki 30%
- 6 łyżek cukry pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Dodatkowo:
- puszka masy kajmakowej / krówkowa (400 g)
- 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie, bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 24 – 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią warstwę.
Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy przestudzoną żelatynę).
Biszkopt przecinamy na pół. Przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na jeden placek naszego biszkoptu, który nasączyliśmy wodą z cukrem. Wszystko przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który też nasączamy wodą z cukrem. Wierzch biszkoptu smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami ziemnymi.
Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Przepis video