Ciasto jest na herbatnikach maślanych przekładanych budyniem z chałwą, obsypane wiórkami mlecznej czekolady. Polecam to ciasto wszystkim, bo jest naprawdę pyszne, a szczególne przypadnie do gusty dla osób, którzy lubią chałwę.
Czas przygotowania 55 min
Składniki:
- 2,5 opakowania herbatników maślanych
- 1,5 l mleka
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szk. cukru
- 250 g masła
- 400 g chałwy waniliowej
- czekolada mleczna
Wykonanie:
Z 1,5 litra mleka odlać 2 szklanki, w której mieszamy budynie ze skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń i pokruszoną chałwę i cały czas ucieramy mikserem lub ręcznie.
Na blaszkę o wymiarach około 40 x 24 cm wykładamy na spód pierwszą warstwę herbatników maślanych, a na herbatniki 1/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugą warstwą herbatników, na które wykładamy kolejną 1/3 porcję masy budyniowej. Całość przykrywamy trzecią warstwą herbatników i znowu masa budyniowa.
Na sam koniec na wierzch ciasta ścieramy na tarce mleczną czekoladę.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godz. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!
Przepis video