zdjęcie ciasto Castanea

Ciasto Castaneis

Ciasto z nutką tajemnicy zaskakuje swoim smakiem. Pyszne ciasto ni to słodkie, ni to słone. Z każdym kęsem zastanawiamy się nad jego składnikami. Mimo że bardzo łatwe, jest to ciasto o bogatym wnętrzu.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na krem:
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g cukierków kasztanków
  • 3 łyżki żelatyny (opcjonalnie)
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Spód ciasta:
  • 400 g masy krówkowej kajmak
  • 100 g orzeszków ziemnych solonych
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • 1 paczka krakersów
Dodatkowo:
  • 1-2 cukierki kasztanki




Wykonanie:
Spód ciasta

Orzeszki ziemne drobno siekamy i łączymy z masą krówkową kajmak.

Blaszkę o wymiarach 24-38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy pierwszą warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę krówkową kajmak z orzeszkami ziemnymi. Na to dajemy następną warstwę krakersów. Krakersy smarujemy po całej powierzchni dżemem  porzeczkowym.

Krem

Cukierki kasztanki siekamy drobniutko nożem lub blednerem, używając do tego końcówki do siekania.

Żelatynę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia.

zdjęcie ciasto Castanea

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). Gdy ubije się na pół sztywno dodajemy serek mascarpone i ubijamy dalej. Dodajemy wystudzoną żelatynę, wszystko dobrze mieszamy. Gdy zrezygnujemy z żelatyny śmietanę musimy ubić na sztywno. Na koniec dodajemy posiekane cukierki kasztanki i mieszamy mikserem na wolnych obrotach, tylko tyle żeby połączyć wszystko razem.

Tak przygotowany krem wykładamy na wcześniej przygotowane warstwy w foremce. Krem rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce cukierki kasztanki.

Blaszkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ela
Ela
1 rok temu

Ciasto wygląda rewelacyjnie 🙂 na pewno wkrótce zrobię 😉 ale mam pytanie czy można użyć innych cukierków, np. Michałki?

Tuuuuus
Tuuuuus
1 rok temu

Zrobiłem to ciasto i mogę wszystkim polecić ? Znajomi byli zachwyceni. W smaku bardzo dobre. Połączenie składników tworzy coś niezwykłego. Dziękuję za przepis. ?