Ciasto Caffe latte na zimno

Ciasto Caffe latte na zimno

Nazwa Caffe latte jest chyba wszystkim znana. A teraz rewelacyjny przepis kawowy, bardzo delikatny, o konsystencji pianki, na bazie lubianej przez wszystkich bitej śmietany. Trójkolorowe odwzorowanie kawy latte w cieście. Polecam szczególnie na upalne dni.

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę główną:
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g cukru pudru
Składniki na masę  1:
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wrzątku (do żelatyny)
Składniki na masę  2:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka zimnej wody (do kawy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku (do żelatyny)
Składniki na masę  3:
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka zimnej wody (do kawy)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku (do żelatyny)




Wykonanie:
Foremka

Szykujemy sobie foremkę typu keksówka o wymiarach 12 x 30 cm. Smarujemy ją w środku margaryną, a następnie wykładamy folią spożywczą.  W ten sposób będziemy mogli wyciągnąć ciasto z foremki.

Masa główna

Do miski wlewamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, taką mocno schłodzoną) i mikserem ubijamy na sztywno.  W momencie, kiedy łopatki miksera zaczynają zostawiać ślady, dosypujemy cukier puder.  I dalej miksujemy. Po chwili dodajemy partiami serek mascarpone. I dalej miksujemy.  Masę dzielimy na trzy części, mniej więcej w takich ilościach: 1 część – 250 g, 2 część – 400 g i 3 część – 450 g. Robimy tak, bo kek sówka w przekroju ma wygląd trapezu węższego przy podstawie i szerszego u góry. I żeby warstwy wyszły mniej więcej równe musimy je „nierówno” podzielić.  Wszystkie masy chowamy do lodówki.

Masa 1

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem, Zostawiamy do napęcznienia i po chwili mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny w  wodzie. Zostawiamy do wystudzenia.  Po wystudzeniu dolewamy małym strumieniem do masy 1 i mieszamy mikserem. Dokładnie, ale nie za długo.

Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do foremki, wyrównujemy. Foremkę wstawiamy do lodówki, żeby masa stężała.

Ciasto Caffe latte na zimno

Masa 2

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem, Zostawiamy do napęcznienia i po chwili mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny w  wodzie. Zostawiamy do wystudzenia.

Do drugiej miseczki wsypujemy kawę, dolewamy wodę i mieszamy, aż do rozpuszczenia kawy w wodzie.

Z lodówki wyjmujemy masę 2 i małym strumieniem dolewamy rozpuszczoną kawę. Mikserem, na małych obrotach,  mieszamy do połączenia składników.  Następnie małym strumieniem dolewamy przestudzoną żelatynę. Nadal mieszamy mikserem. Dokładnie, ale nie za długo.

Z lodówki wyjmujemy foremkę, z masą 1 i partiami wykładamy na nią masę 2. Wyrównujemy powierzchnię i chowamy ponownie do lodówki, żeby masa stężała.

Masa 3

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem, Zostawiamy do napęcznienia i po chwili mieszamy, aż do rozpuszczenia żelatyny w  wodzie. Zostawiamy do wystudzenia.

Do drugiej miseczki wsypujemy kawę, dolewamy wodę i mieszamy, aż do rozpuszczenia kawy w wodzie.

Z lodówki wyjmujemy masę 3 i małym strumieniem dolewamy rozpuszczoną kawę. Mikserem, na małych obrotach,  mieszamy do połączenia składników.  Dosypujemy kakao i nadal mieszamy mikserem.  Teraz dosypujemy cukier i mieszamy mikserem. Próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająca słodka. Następnie małym strumieniem dolewamy przestudzoną żelatynę. Nadal mieszamy mikserem. Dokładnie, ale nie za długo.

Z lodówki wyjmujemy foremkę, z masą 1 i 2, i partiami wykładamy na nią masę 3. Ostrożnie wyrównujemy powierzchnię i chowamy ponownie do lodówki, ale teraz na kilka godzin.

Jak masy dobrze stężeją , foremkę wyjmujemy z lodówki. Wpuszczamy powietrze między boki foremki a folię spożywczą.  Nakrywamy , np. talerzem lub deską i obracamy „do góry nogami”.

Ostrożnie zdejmujemy foremkę z ciasta, a następnie ostrożnie odklejamy folię spożywczą od ciasta.

I ciasto gotowe.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze