zdjęcie ciasta

Ciasto budyniowe z truskawkami

Idealne ciasto na sezon truskawkowy. Pyszny delikatny biszkopt, waniliowy budyń przykryty pysznymi truskawkami, a wszystko oblane galaretką.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min

Składniki na biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 paczuszki proszku do pieczenia
5 łyżek maki

Składniki na masę budyniową:
3 budynie waniliowe
¾ szklanki cukru
1 litr mleka
1 kostka masła

Oraz około 1kg truskawek i 2 galaretki o smaku truskawek.

Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i cukier wanilinowy i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 40 x 24cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 170-180°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Na koniec odkrawamy wierzchnią warstwę biszkoptu i wkładamy z powrotem do blaszki do późniejszego wykorzystania.
Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę, w której mieszamy budynie. Resztę mleka gotujemy z cukrem i masłem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu gorący budyń wylewamy na wcześniej przygotowany biszkopt w blaszce. Na gorący budyń układamy truskawki. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy ciasto wystygnie wylewamy na nie 2 tężejące galaretki najlepiej truskawkowe. Pamiętajmy galaretki muszą już trochę stężeć, w przeciwnym razie przedostaną się na sam spód i biszkopt będzie mokry.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy wszystkie składniki dobrze stężeją.
Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
4 lat temu

Pani Magdo, ciasto wyszło idealnie. Troszkę miałam wątpliwości jak robiłam masę budyniową, masło oddzielało mi się od budyniu, ale efekt końcowy ciasta wyszedł ok. Ciasto bardzo smaczne, mało słodkie także na jednym kawalku się nie skończyło

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Maria

Cieszę się razem z Panią ? Pozdrawiam serdecznie.