zdjęcie ciasta

Ciasto „Brzoskwiniowa chmurka”

Przepis na ciasto na zimno. Ciasto lekkie i puszyste za sprawą śmietanki kremówki i jogurtu. Słoneczne brzoskwinie uśmiechają się do nas z tej lekkiej chmurki. Ciekawe kto będzie mógł się oprzeć takiej pyszności.

Czas przygotowania 55 min
Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 600 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 400 g naturalnego jogurtu
  • 3 galaretki brzoskwiniowe (3 x 75 g)
  • 500 ml wrzątku do galaretek
  • 100 g cukru pudru
Składniki na bitą śmietanę:
  • 400 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
Dodatkowo:
  • 1 paczka herbatników kakaowych (250 g)
  • 1 puszka brzoskwiń (puszka 820 g, brzoskwinie po odsączeniu 480 g)
  • Kawałek czekolady mlecznej lub deserowej




Wykonanie:

Do naczyń wlewamy 500 ml wrzątku, wsypujemy galaretki w proszku i wszystko dobrze mieszamy. Zastawiamy do przeglądu wystudzenia.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki kakaowe. Tak przygotowana blaszkę odstawiamy do późniejszego użycia.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Zestaw odstawiamy do późniejszego użycia.

Do miski dajemy jogurt naturalny i ubijamy kilka minut. W drugiej misce ubijamy na półsztywno zimną śmietankę kremówką (najlepiej, żeby ochłodzić się w lodówce minimum 12 godz.). Do śmietanki wlewamy, małe strumieniem wcześniej używane jogurt i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec, również mały strumień, wlewamy już zimną, ale nie tężejącą galaretkę, ciągle mieszając mikserem.

Z tak przygotowaną masą 1/3 wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki w blaszce. Masa jest płynna, więc powinna sama sama równomiernie się rozłożyć. Jeśli masa będzie gęstnieć, pomagamy sobie szpatułką, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki. Blaszkę wkładamy do lodówki, na około 10 min, do lekkiego zastosowania. Masę, która zostaliśmy w misce, zostawiamy w temperaturze podłogi, co chwile mieszając. Po 10 minutach blaszkę wyciągamy z lodówki i wykładamy po całej powierzchni masy połowę brzoskwiń. Brzoskwinie zalewamy połową masy, która nam została. Równomiernie ją rozkładamy, pomagając sobie szpatułką, ponieważ zrobiła się już gęstsza. Ponownie wkładamy foremkę do lodówki, ale już tylko na kilka minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy z lodówki i wykładamy pozostałe brzoskwinie. Zalewamy pozostałą częścią masy.

Na koniec ubijamy śmietankę kremówką dodając fixy do śmietany. Gdy śmietanka będzie robić się już gęsta, dodajmy cukier puder i ubijamy na sztywno. Tak przygotowana bitą śmietanę wykładową na wierzchu przygotowanego ciasta, rozkładając po całej powierzchni. Na samą górę bitej śmietany ścieramy na tarce czekoladę mleczną lub deserową.

Blaszkę wkładamy do lodówki jeszcze na 12 godz., Według masy brzoskwiniowej dobrze skoncentrowanej, a herbatniki zrobiły się miękkie.

Smacznego.



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Joanna
Joanna
4 lat temu

Wspaniałe i smaczne ciasto. Łatwe w przygotowaniu, nawet dla osoby takiej jak ja:) która nie zdradza talentów do ciast:). Robię tym przysmakiem furorę wśród znajomych i rodziny. Polecam! I dziękuję 🙂

iza
iza
4 lat temu

bardzo apetycznie wygląda

Magdalena
Magdalena
3 lat temu

Zrobiłam to ciasto wraz z 3 letnim synem. Wyszło rewelacyjne. W smaku extra. Na pewno będę je robiła częściej. Świetny przepis.

Magda
Magda
1 rok temu

Ciasto jest mega dobre polecam z całego serducha

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Magda

Dziękuje bardzo. 😀 Pozdrawiam serdecznie.