Ciasto brzoskwinia u adwokata

Ciasto brzoskwinia u adwokata

Coraz częściej wygląda słonko zza chmurek tak jak brzoskwinia z masy serowej w naszym cieście.  I jeszcze masa z masą krówkową o smaku adwokata. Podzielone herbatnikami, ale tworzące jedną wyśmienita całość.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę serową:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 480 g)
Składniki na masę adwokat:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku adwokat
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 5-6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych (2×250 g)
Wykonanie:
Kilka przygotowań:

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni, wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy (w razie gdyby były mocno wilgotne, można je osuszyć ręcznikiem papierowym) i kroimy w kostkę.

Do miseczki dajemy 3 łyżki żelatyny, które zalewamy 100 ml wrzącej wody. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się we wrzątku.. Zostawiamy do wystudzenia.

Masa serowa:

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną) na sztywno. Do miski przerzucamy ser z wiaderka, dodajemy cukier puder i wszystko miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy bitą śmietanę i miksujemy do połączenia się składników. Teraz dodajemy małym strumieniem rozrobioną wcześniej i wystudzoną żelatynę, miksując wszystko dokładnie. Odkładamy mikser i dodajemy wcześniej przygotowane brzoskwinie i mieszamy wszystko łyżką.

Do wcześniej przygotowanej blaszki wyłożonej herbatnikami, przekładamy masę serową, rozprowadzając po całej powierzchni blaszki. Wierzch ładnie równamy. Na górę wykładamy drugą warstwę herbatników.

Ciasto brzoskwinia u adwokata

Masa adwokatowa:

Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny, które zalewamy 80 ml wrzącej wody. Odstawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się we wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia.

Do miski wlewamy zimną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietanki kremówki dodajemy masę krówkową o smaku adwokat i wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy małym strumieniem  wystudzoną żelatynę i mieszamy do połączenia się składników.

Masę wykładamy do blaszki na herbatniki. Równamy wierzch i wykładamy trzecią warstwę herbatników.

Górę ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną z 2 tabliczek czekolady i około 5-6 łyżek mleka, rozpuszczonych i połączonych w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godz. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Konesso
2 miesięcy temu

Uwielbiamy takie ciacha!