zdjęcie ciasta

Ciasto Bogini Wenus

Bardzo dobre i delikatne ciasto na biszkopcie. Masa wykonana z bitej śmietany, sera i galaretek cytrynowych. Super sprawdza się na imprezy i oczywiście na weekend do kawy:-)

Czas przygotowania 1 godz. 25 min
Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 szkl. wody
  • 660 ml śmietany 30%
  • 750 g  twarogu półtłustego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/3 wody (do rozpuszczenia żelatyny)
Dodatkowo:
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 herbatniki maślane
  • słoiczek dżemu (truskawkowego lub brzoskwiniowego lub innego)
Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie, bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 24 – 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią warstwę. Biszkopt kroimy na pół.

Galaretki rozpuścić w 2 szk. wody, zostawić do ostygnięcia.

Ser dwa razy przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Mikserem rozmieszać przetarty ser na jednolitą masę.

Śmietanę ubić na sztywno, następnie dodać twaróg i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy galaretka ostygnie wymieszać ją z przygotowaną masą. Na koniec dodać żelatynę (rozrobioną  w gorącej wodzie i przestudzoną). Wszystko dokładnie wymieszać. Pierwszą warstwę biszkoptu wykładamy na spód foremki i nasączamy wodą z cukrem. Masę wykładamy na biszkopt. Przykryć drugą częścią biszkopta. Lekko docisnąć. Wierzch posmarować dżemem (gdyby dżem był za gęsty to w osobnej miseczce dobrze rozmieszać łyżką lub lekko podgrzać na małym ogniu). Wiórkami oprószyć wierzch ciasta (na patelnie, wiórki i pogniecione herbatniki i chwilę podsmażyć).

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
1 rok temu

W przepisie podaje Pani śnieżki a na filmie ich nie ma?

Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Marta

Dziękuje za informacje. Przepis został już poprawiony. Pozdrawiam serdecznie.