Ciasto biały kokos

Ciasto biały kokos

Przepis na to ciasto dedykowany jest fanom wiórków kokosowych, ale i nie tylko. Ciasto to składa się głównie z dużej ilości wiórków kokosowych, które w akompaniamencie kilku innych składników tworzą po upieczeniu pyszne, wilgotne ciasto.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki:
  • 500 g wiórków kokosowych
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Wykonanie:

Do miski wbijamy jajka, dodajemy 300 g cukru, szczyptę soli i dwie łyżki cukru waniliowego lub ekstrakt i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Po wymieszaniu dodajemy śmietankę kremówkę 30% i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Po wymieszaniu miskę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z miski, dosypujemy proszek do pieczenia i wszystko chwilę mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto biały kokos

Tak przygotowaną masę przelewamy do foremki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki. Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra i dół) i pieczemy przez około 40 minut. W razie gdyby za szybko spiekła się góra ciasta, możemy przykryć blaszkę folią aluminiową.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy około 20 minut. Następnie ciasto wyciągamy z blaszki, przy pomocy papieru do pieczenia, który był w blaszce i przekładamy na kratkę. Studzimy całkowicie.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze