Ciasto bez piekarnika, szybkie i łatwe

Ciasto bez piekarnika, szybkie i łatwe

Na pewno każdy z nas był w sytuacji, że goście „u drzwi” a my nie mamy czym ich poczęstować! Ten przepis jest odpowiedzią na sytuacje awaryjne i nie tylko. Pyszne ciasto z ananasami w karmelu, wykonane bez pieczenia. Rewelacja. Jak je zrobić? Nic trudnego! Bierzemy przepis i ….

Czas przygotowania 40 min
Składniki na ananasa w karmelu:
  • 20 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 8 plastrów ananasa
  • marmolada
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli




Wykonanie
Ananas w karmelu

Patelnię z dnem o średnicy około 24 cm, stawiamy na gazie. Wrzucamy na nią masło i roztapiamy je. Jak masło się roztopi wsypujemy  do niego cukier. Nadal na małym gazie wszystko podgrzewamy i łączymy, aż cukier się z karmelizuje. Wtedy kładziemy do karmelu 8 plastrów odsączonego ananasa i obsmażamy je po 2 minuty, z każdej strony. Zastawiamy do wystudzenia.

Ciasto

Do miski wrzucamy jedno jajko i trzepaczką (albo mikserem) roztrzepujemy je, aż podwoi objętość.  Dodajemy cukier i cukier waniliowy, i nadal mieszamy, aż jajka zmienią kolor na jaśniejszy. Dolewamy olej i nadal mieszamy, łącząc składniki.  Dolewamy mleko i ponownie mieszając łączymy składniki. Przesiewamy do naszej masy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy szczyptę soli i mieszając łączymy składniki ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Ciasto bez piekarnika, szybkie i łatwe

Środki wystudzonych ananasów wypełniamy marmoladą – o ulubionym przez nas smaku (tylko, nie dżemem, który pod wpływem ciepła zrobi się płynny, a nie o to chodzi). Całość zalewamy wcześniej przygotowaną masą. Powoli, żeby nie poprzesuwać ananasów. Jeżeli zaistnieje taka potrzeba można masę porozkładać równomiernie. Przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy ciasto z tej strony około 10-15 minut. Przed końcem tego czasu wbijamy patyczek w środek i sprawdzamy, czy ciasto się upiekło. Jeżeli tak, to ciasto przekładamy na talerz.  Na patelnie dajemy kawalątek masła i przekładamy na nią nasze ciasto, ananasem do góry. Smażymy z tej strony około 5 minut. Za pomocą talerza wyjmujemy ciasto z patelni i przekładamy na kolejny talerz, ponownie ananasem do góry. I ciasto gotowe.

Smacznego!




Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Iza
Iza
11 miesięcy temu

Rewelacyjny pomysł! 🙂

Grażyna
Grażyna
11 dni temu

Witam serdecznie mam pytanie czy świeży ananas może być czy raczej robić z puszki i czy mogą być inne owoce w plastrach pozdrawiam serdecznie

Grażyna
Grażyna
9 dni temu

Witam ponownie zrobiłam to ciasto . wyszło znakomicie zaniosłam tez do moich znajomych bardzo im smakowało