Ciasto prawie fit to u mnie rzadkość. Ale upiekłam i jestem zachwycona. Dobrze wyczuwalne kakao i orzechy w środku. Brak mąki i cukru, które zostały zastąpione bananami i płatkami owsianymi. Chudziej ale pysznie.
Czas przygotowania 60 min
Składniki na ciasto:
- 240 g płatków owsianych
- 500 ml mleka
- 460 g bananów (4 banany)
- 4 całe jajka
- 50 g kakao
- 120 g orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne (200 g)
- 5-6 łyżek mleka
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy gorącym mlekiem. Chwilkę mieszamy i odstawiamy na około 20 minut, żeby płatki owsiane wchłonęły mleko.
W międzyczasie szykujemy masę na ciasto.
Cztery banany obieramy ze skórki, kroimy w kawałki i widelcem gnieciemy na miazgę. Do tak przygotowanych bananów dodajemy cztery całe jajka, szczyptę soli i wyszko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia kakao i ponownie wszystko mieszamy.
Po 20 minutach od zalania płatków owsianych, bierzemy miskę z płatkami owsianymi i dodajemy do nich masę na ciasto. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jeszcze grubo pokrojone orzechy włoskie i ponowie mieszamy.
Ciasto przelewamy do prostokątnej blaszki o wymiarze 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, grzałki góra, dół i pieczemy przez około 40-45 minut.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i jeszcze taką gorącą polewą polewamy wierzch ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni ciasta.
Smacznego!
Przepis video
Czym zastąpić banany ? Mam tylko dwa i nie wiem co jeszcze dodać ? może masę jabłkową ?
Banany muszą być 😀 Pozdrawiam.
dzięki
w spisie składników są 4 jajka, natomiast w opisie przygotowania 2 ?
Dziękuje za informacje. Oczywiście mają być 4 jajka tak jak pisze w składnikach. Błąd został już poprawiany. Dziękuje i pozdrawiam. 😀
w przepisie mowa o proszku do pieczenia a w opisie brak to jak z tym proszkiem?
Dodajemy proszek do pieczenia. W przepisie go zabrakła przez moje niedopatrzenie. Przepraszam za błąd i dziękuje za informacje. Pozdrawiam serdecznie.
Dobry wieczór, mam pytanie: z uwagi na nieco większą blaszkę, dodałem pół czekolady więcej. Polewa szybko twardniała, poza tym – po zastygnięciu nie jest ona taka “matowa” jak na zdjęciach i filmie, tylko błyszczy się “tłusto”. Coś zrobiłem nie tak?
Dzień dobry. Nic Pan nie zdobił źle! 😀 Tylko, jak Pan dodał więcej czekolady, trzeba było dodać więcej mleka to wtedy polewa tak szybko by nie twardniała. U mnie polewa była matowa, ponieważ ciasto przez noc leżało w lodówce, zanim zrobiłam zdjęcia. Jak jest polewa świeża wtedy fajnie się błyszczy, ale dla mnie to zaleta, a nie wada.😀 Pozdrawiam serdecznie.
Dzięki:-))