Takie ładne i eleganckie. Ale czy ciasto ma być takie czy raczej smaczne i znikające z talerzyka? Właśnie tak. To ciasto jest mocno esencjonalne smakami: kawowym i bananowym. Dwie delikatne warstwy na spodzie herbatnikowym. Zrobi furorę na niejednym przyjęciu.
Czas przygotowania 40 minut
Składniki na spód ciasta:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła
Składniki na masę budyniową:
- 700 ml mleka
- 2 budynie bananowe (2 x 40 g)
- 20 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 100 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na masę kawową:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3-4 łyżki przegotowanej wody (do kawy)
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kawy sypanej
Wykonanie:
Spód ciasta
Ciasteczka kruszymy np. kulą do ucierania lub mielimy blenderem z funkcją siekania, a następnie dodajemy roztopione gorące masło. Mieszamy łyżką, aż ciasteczka wchłoną całe masło. Spód tortownicy, o wymiarze 25 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Nie musimy, ale jeżeli wyłożymy bok tortownicy papierem do pieczenia to wtedy boki ciasta wyjdą fajnie pomarszczone. Na spód blaszki wykładamy herbatniki z masłem. Rozprowadzamy po całej powierzchni i dobrze je ugniatamy np. dłońmi, łyżką, kulą do ucierania lub innym narzędziem. Foremkę wkładamy do lodówki.
Masa budyniowa
Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy partiami dodajemy cukier
i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.
Wyciągamy z lodówki tortownicę, na herbatniki wykładamy masę budyniową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Blaszkę odstawiamy na chwilę.
Warstwa kawowa
Do miseczki dajemy żelatynę, którą zalewamy wrzątkiem. Chwilkę czekamy, żeby napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, aż żelatyna się rozpuści i połączy z wodą. Zostawiamy do wystudzenia, może być lekko ciepła. Proponuję, podczas studzenia, co jakiś czas przemieszać żelatynę, żeby się nie zbryliła.
Do miseczki dajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i zalewamy 3 łyżkami przegotowanej ziemnej wody. Wszystko dokładnie mieszamy.
W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Śmietanki nie ubijamy na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawić wyraźne ślady dosypujemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy rozrobioną kawę i ponownie wszystko miksujemy. Proponuję próbować masę podczas dodawania kawy czy intensywność nam odpowiada. Na koniec wolno, małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie, ale nie za długo mieszamy.
Masę kawową wykładamy do tortownicy i wkładamy ją do lodówki na kilka godzin, żeby masa dobrze zastygła.
Następnie ściągamy rant blaszki i posypujemy ciasto kawą sypaną przez sitko.
Smacznego!
Przepis video