zdjęcie ciasta

Ciasto 3 BiT

Ciasto, które ma fanów nie tylko w Polsce. Bez pieczenia, składające się z niezawodnych elementów, takich jak masa krówkowa, masa budyniowa, czy bita śmietana. Wszystkie składniki same w sobie są dobre. A co dopiero złożone w jedną całość i poprzeplatane herbatnikami. Nie można się nie uzależnić.

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 700 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła lub margaryny
Składniki na bitą śmietanę:
  • 600 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 70 g cukru pudru (około 5 łyżek)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
  • 2 fixy do śmietany (opcjonalnie)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 czekolady mleczne (2 x 100 g)
  • 4-5 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g)
  • 3 paczki herbatników maślanych (3 x 250 g)




Wykonanie:

Masa budyniowa – do miseczki odlewamy 200 ml mleka, dodajemy mąkę i budynie. Mieszamy, aż składniki się połączą. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 500 ml mleka i 100 g cukru. Gdy mleko z cukrem się zagotuje, dodajemy małym strumieniem budynie rozrobione w mleku, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i zostawiamy do wystygnięcia (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu).

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło lub margarynę (o temperaturze pokojowej) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników maślanych, które smarujemy warstwą masy krówkowej. Wykładamy drugą warstwą herbatników maślanych i lekko dociskamy.

Następna warstwa to warstwa budyniowa. Masę budyniową rozkładamy równo po całej powierzchni blaszki. Przykrywamy to wszystko kolejną warstwą herbatników maślanych.

Bita śmietana – w misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana zacznie robić się gęsta, dodajemy cukier puder, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 80 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny na rzecz fix’ów do śmietany, dodajemy je podczas ubijania jeden po drugim i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.



Bitą śmietanę wykładamy do blaszki na herbatniki. Rozprowadzamy po całej powierzchni ładnie równając. I ponownie przykrywamy warstwą herbatników.

Wierzch herbatników polewamy polewą czekoladową, którą przygotowaliśmy z czekolady mlecznej oraz mleka, rozpuszczonych w kąpieli wodnej. Polewę czekoladową rozprowadzamy po całej powierzchni.

Ciasto wkładamy do lodówki na min. 12 godz.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze