zdjęcie ciastek

Ciastka z masłem orzechowym

Każdy z nas próbował ciastek chociaż raz w życiu. Te są kruche i każdy kęs ma przyjemny smak masła orzechowego. Wyśmienite do kawy i na drugie śniadanie do szkoły.

Czas przygotowania 45 min

Składniki:

  • 160 g masła orzechowego
  • 100 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady mlecznej

Wykonanie:

Do miski dajemy masło orzechowe oraz zwykłe masło i mikserem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko dokładnie miksujemy. Teraz dodajemy jajko oraz  mleko i  cały czas miksujemy. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, którą wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i na wolnych obrotach miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec  dodajemy pokrojoną drobno czekoladę mleczną i mieszamy już wszystko łyżką do momentu, aż czekolada rozprowadzi się po całym cieście.

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto w postaci kulek każdą po około 30 g i lekko rozpłaszczamy. Musimy robić odstępy ponieważ podczas pieczenia ciasta się rozejdą i urosną. Na blaszkę wchodzi około 12 ciasteczek. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 15 min. Po upieczeniu ciastka wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność  powtarzamy, aż do wykończenia ciasta.  Ciastka nadają się do jedzenia po wystudzeniu. Wtedy twardnieją i robią się kruche.

Z przepisu wychodzi około 24 ciasteczek. Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze