Każdy z nas próbował ciastek chociaż raz w życiu. Te są kruche i każdy kęs ma przyjemny smak masła orzechowego. Wyśmienite do kawy i na drugie śniadanie do szkoły.
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 160 g masła orzechowego
- 100 g masła
- 150 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml mleka
- szczypta soli
- 100 g czekolady mlecznej
Wykonanie:
Do miski dajemy masło orzechowe oraz zwykłe masło i mikserem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i wszystko dokładnie miksujemy. Teraz dodajemy jajko oraz mleko i cały czas miksujemy. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, którą wymieszaliśmy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i na wolnych obrotach miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy pokrojoną drobno czekoladę mleczną i mieszamy już wszystko łyżką do momentu, aż czekolada rozprowadzi się po całym cieście.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy ciasto w postaci kulek każdą po około 30 g i lekko rozpłaszczamy. Musimy robić odstępy ponieważ podczas pieczenia ciasta się rozejdą i urosną. Na blaszkę wchodzi około 12 ciasteczek. Tak przygotowaną blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 15 min. Po upieczeniu ciastka wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy, aż do wykończenia ciasta. Ciastka nadają się do jedzenia po wystudzeniu. Wtedy twardnieją i robią się kruche.
Z przepisu wychodzi około 24 ciasteczek. Smacznego!
Przepis video