Ciasteczka z orzechami ziemnymi bardzo łatwe w wykonaniu super smakują. Zrobisz je raz a będziesz wracał do tego przepisu niejednokrotnie.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 2 szk. mąki
- 250 g masła
- 1 szk. cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szk. płatków owsianych
- 2/3 szk. płatków kukurydzianych
- 2 szk. orzeszków ziemnych
Wykonanie:
Zmielić blenderem płatki owsiane i kukurydziane. Masło utrzeć z cukrem, aż konsystencja będzie lekko kremowa. Dodać jajka i mieszać, aż składniki ładnie się połączą. Następnie dodać przesiana mąkę i sodę oczyszczoną. Wymieszać. Dodać płatki owsiane i kukurydziane i wszystko razem dobrze wymieszać.
Na końcu wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Na lekko natłuszczoną blaszkę piekarnika układać łyżką kulki ciasta w kilkucentymetrowej odległości. Lekko je rozgnieść. Piec w piekarniku w 180°C przez 12-15 min, aż uzyskają złoty kolor. Z przepisu wychodzi około 50 szt. ciasteczek.
Smacznego!
Przepis video