Ciasteczka, które znikają z talerza. Łatwe do pieczenia ciasto francuskie i jedwabisty krem budyniowy stworzyły ciasteczka, które zachwycają smakiem. Jedząc je buzia sama się uśmiecha.
Czas przygotowania 60 min
Składniki na masę budyniową:
- 700 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
- 20 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 100 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Dodatkowo:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masa budyniowa
Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek. Krem przekładamy do worka cukierniczego.
Ciasto francuskie
Wyjmujemy ciasto francuskie z opakowania, rozwijamy. Ciasto dzielimy na 18 prostokątów, które delikatnie przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy w odstępach. U mnie wyszły dwie blaszki (po 9 sztuk na blaszkę).
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i ciastka pieczemy przez około 15 minut. Podczas pieczenia ciasto francuskie zmieni się nam na, tak zwane „poduszeczki”. Po upieczeniu wyciągamy ciasteczka z piekarnika i studzimy, a do piekarnika wkładamy kolejną partie ciastek.
Nadziewanie kremem
Gdy mamy przygotowane wszystkie ciasteczka, wtedy ostrym nożem delikatnie rozcinamy je na połowę. W ten sposób wyjdą nam dwie części: spód i góra.
Na spód ciasteczka wyciskamy workiem cukierniczym krem budyniowy. U mnie było to po 6 dużych rozetek na całą powierzchnię ciastka. Krem przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy. Robimy tak ze wszystkiemu ciasteczkami.
Ciasteczka przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis video
Witaj Magdo,
Od lat robię wszelkiego rodzaju masy do ciast. Najprościej jest ugotować budyń oddzielnie
i porządnie wystudzić ( z dodatkiem cukru , wanilii). Pozostałe składniki ucieram jak piszesz, ale wszystkie po kolei. Gdy mamy puszystą, jednolitą masę, dodaję po łyzce budyniu. I miksuję do uzyskania puszystej masy. Zawsze wychodzi doskonały krem. Najlepsze z tego jest, że budyń gotuję np wieczorem (jest gwarancja, że będzie dobrze wystudzony)
. I na drugi dzień robię masę i wszystko pozostałe. Pozdrawiam słonecznie,
Ala