Ciasteczka twarogowe

Ciasteczka twarogowe

Dzisiejsza propozycja to małe przekąski w formie ciasteczek. Składniki mieszamy w jednej misce, formujemy ciasteczka i pieczemy. Malutkie porcyjki, przepyszne z chrupiącą posypką. No i jak tu nie polubić tych małych ciasteczek twarogowych?

Czas przygotowania 60 min
Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 400 g mąki pszennej (typ 450)
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na posypkę:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu (płaskie)




Wykonanie:

Do miski dajemy twaróg, jajka, cukier oraz szczyptę soli i blenderem blendujemy na gładką masę. Dodajemy olej rzepakowy i ponownie blenderem wszystko miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną i wszystko mieszamy już łyżką. Gdy wstępnie wszystko wymieszamy łyżką, przerzucamy ciasto na blat i kilka minut ugniatamy dłońmi. Ciasto dzielimy na połowę. Jedno ciasto przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i formujemy wałek. Ciasto uformowane w wałek dzielimy na porcje, około centymetrowe.

Ciasteczka twarogowe

Do miseczki wsypujemy cukier trzcinowy oraz cynamon i wszystko dokładnie mieszamy. Każdą porcje podzielonego ciasta formujemy w kuleczkę, którą lekko rozpłaszczamy. Następnie każdą kuleczkę obtaczamy w posypce z cukru i cynamonu pozostawiając spód ciasteczka czysty. W razie gdyby, ciasto wyszło za gęste i posypka nie chciała się przyczepić, możemy najpierw palcem posmarować górę ciasta wodą i w ten sposób posypka będzie się trzymać do ciasta.




Ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je w odstępach i pieczemy przez około 20 minut, w temperaturze 180°C, używając grzałki góra i dół. Gdy ciastka się pieką przygotowujemy następną porcję ciastek, tak jak wyżej. Z przepisu wychodzi około 40 sztuk ciasteczek.

Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarniki i studzimy na kratce.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze