Inspiracją do zrobienia tych ciasteczek był serial „Chłopaki do wzięcia”. W jednym z odcinków Pan Tomasz zrobił ciasteczka, które bardzo mnie zaciekawiły. Ciasteczka składają się z dwóch składników i robi się je bardzo szybko. Połączenie ciasta francuskiego i ananasa wyczarowało bardzo smaczne ciasteczka.
Czas przygotowania 35 min
Z przepisu wychodzi 8 sztuk ciasteczek
Składniki :
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
- 8 plastrów ananasa
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na osiem prostokątów.
Ananas może być z puszki lub świeży. Jeżeli będziemy mieli ananasa z puszki musimy najpierw odsączyć go z zalewy. Czy z puszki czy świeży i tak kroimy plastry na połowę. Dwie połówki ananasa złączone ze sobą „na kanapkę” kładziemy przy środku każdego prostokąta z ciasta francuskiego, tak żeby nakryć ananasa ciastem. Końcówki ciasta przyciskamy palcami, żeby się skleiły. Następnie końcówką widelca przyciskamy ciasto na brzegach, w ten sposób wyjedzie nam ładny wzór.
Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka kładziemy w odstępach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół). Pieczemy przez około 20 minut, do ładnego zarumienienia.
Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy i studzimy na kratce. Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Przepis video