Orzechy mocno kojarzą się ze świętami. Myślę, że te ciasteczka orzeski na stałe zagoszczą w Państwa menu świątecznym. Kruche ciasteczka w formie orzeszków, mocno nadziane przepysznym kremem czekoladowo – orzechowym. Jak ich nie upiec?
Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Z przepisu wychodzi 100 szt. orzeszków
Składniki na ciasto kruche:
- 600 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 75 g cukru pudru
- 300 g masła lub margaryny
- 5 żółtek jaj
- 3 łyżki mleka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 200 g masła lub margaryny
- 120 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 250 g mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 80 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Ciasto kruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki. Z ciasta robimy małe kuleczki. Najlepiej posłużyć się wagą, wtedy możemy dokładnie porcjować ciasto. U nas kuleczka ciasta miała 5 g i to wystarczyło, żeby ładnie wypełnić foremkę w kształcie orzeszka.
Patelnie do orzeszków od wewnątrz smarujemy olejem i nagrzewamy na gazie z obu stron. Następnie do każdego zagłębienia w patelni wkładamy kulkę ciasta i zamykamy patelnie, ściskając dłońmi rączki patelni. Pieczemy orzeszki z obu stron. U nas pieczenie trwało z każdej strony około 1,5 minuty. Oczywiście to zależy od wielkości gazu, na którym mamy patelnie, dlatego ten czas będzie się różnił u każdego z nas. Po upieczeniu otwieramy patelnie, wysypujemy połówki na talerzyk i studzimy. Pieczemy do wykończenia ciasta. W niektórych orzeszkach, w zależności ile daliśmy ciasta, mogły się zrobić ranty w około orzeszków, więc nożem usuwamy zbędne części, by powstały ładne połówki orzeszków.
Krem
Do rondelka dajemy masło lub margarynę, mleko i rozpuszczamy nad gazem. Następnie dodajemy cukier puder i kakao, mieszamy i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu płyn przelewamy do miski i stopniowo dodajemy mleko w proszku, a mikserem wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno pokrojone orzeszki włoskie i mieszamy do połączenia się składników.
Nadziewanie ciasteczek
Do każdej połówki orzeszka nakładamy krem i dwie połówki orzeszków składamy razem, sklejając je ze sobą. Robimy tak do wykończenia orzeszków i kremu. Z naszego przepisu wychodzi około 100 ciasteczek.
Smacznego!
Przepis video