Ciasteczka o smaku truskawkowym

Ciasteczka o smaku truskawkowym

Czasami nie mamy ochoty na pieczenie ciast. Ale ciasteczka, szczególnie o smaku truskawkowym, to zupełnie co innego. Miksujemy, dodajemy i mieszamy. Potem turlamy, pieczemy i mamy. Brzmi prosto? To zapraszam na przepis na nietypowe ciasteczka o smaku truskawkowym.

Czas przygotowania 50 min
Z przepisu wychodzi około 35 sztuk ciasteczek

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 biała czekolada (100 g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto

Do miski dajemy miękką margarynę lub masło i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier oraz galaretki w proszku i dokładnie miksujemy, do połączenia się składników. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy 2 całe jaka i ponownie wszystko miksujemy. Kolej dodać budyń waniliowy oraz sól i wszystko chwilę miksujemy. Następnie partiami dodajemy mąką pszenną i miksujemy mikserem lub ręcznie łyżką wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy białą czekoladę pokrojoną lub połamaną na mniejsze części. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.

Ciasteczka o smaku truskawkowym

Formowanie ciasteczek

Łyżeczką nabieramy trochę ciasta i przekładamy na dłonie, które lekko zwilżamy wodą. Formujemy  kuleczkę i przekładamy na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto układamy w odstępach. Po wyłożeniu całej blaszki lekko dłonią naciskamy na ciasto, żeby z kulki wyszło ciasteczko.

Pieczemy w 180°C przez około 10 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy, ponieważ gorące są bardzo miękkie. Następnie ściągamy je z blaszki i przekładamy na kratkę do studzenia.

U mnie wyszko 3 blachy z ciasteczkami, więc proces pieczenia powtarzałam jeszcze dwukrotnie.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze