Pyszne kruche ciasteczka czekoladowe przygotowane bez jajek i proszku do pieczenia. Przepis bardzo prosty w przygotowaniu. Trochę mąki, masła oraz czekolady i ciasteczka mamy gotowe. Szybko i pysznie.
Czas przygotowania 50 min
Z przepisu wychodzi 36 szt. ciasteczek
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- olej rzepakowy do posmarowania
Wykonanie:
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Do miski dajemy masło o temperaturze pokojowej i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i ucieramy mikserem, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy całą mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki mąki pszennej oraz łyżkę rozpuszczonej czekolady. Robimy tak do wykończenia składników. Po dodaniu całej mąki dokładnie miksujemy.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 20 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto z zamrażalnika i dzielimy ciasto na małe porcje, po około 15 g. Następnie robimy kuleczki przy pomocy dłoni.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy kuleczki po cztery sztuki w rzędzie, ale w odstępach . U mnie zmieściło się na jednej blaszce 12 kuleczek.
My użyliśmy okrągłego tłuczka do mięsa, z końcówką w kratkę, o średnicy 4,5 cm. Lekko posmarowaliśmy ja olejem, przykładamy do kuleczki i naciskamy tak mocno, żeby kuleczka rozpłaszczyła się, do rozmiarów tłuczka. Teraz delikatnie podnosimy tłuczek i odklejamy delikatnie ciasto z tłuczka. Robimy tak z pozostałymi kuleczkami.
Blaszkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 10 min. Po tym czasie wyciągamy blaszkę z piekarnika, a ciasteczka przekładamy na kratkę do studzenia. Czynność powtarzamy do upieczenia wszystkich ciasteczek. U mnie wyszły trzy blachy, na których zmieściło się 36 szt.
Smacznego!
Przepis video