Delikatne, kruche, cytrynowe to właśnie słowa opisujące ciasteczka cytrynowe. Wystarczy kilka składników i mamy przepyszne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty i nikomu nie przysporzy trudności.
Czas przygotowania 50 min
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 140 g cukru
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- 0,5 łyżeczki aromatu cytrynowego
Dodatkowo:
- cukier
Wykonanie:
Do miski dajemy masło (o temperaturze pokojowej) i ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier. Mikserem ucieramy, aż powstanie jasna puszysta masa. Następnie dodajemy całe jajko i ponownie ucieramy do połączenia składników. Teraz dodajemy otartą skórkę z cytryn, aromat cytrynowy, proszek do pieczenia oraz mąką pszenną. Jednak mąkę dodajemy porcjami – po jednej, dwie łyżki i miksujemy do połączenia się składników (masa jest dosyć gęsta, więc jak mamy słaby mikser lepiej mieszać wszystko łyżką). Miskę z tak przygotowanym ciastem wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Robimy tak dlatego, że ciasto jest klejące, a zimna temperatura sprawi, że będzie można ulepić z ciasta kuleczki.
Po 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki, łyżeczką bierzemy porcje po około 15 g i formujemy kuleczki, które z góry obsypujemy cukrem i kładziemy na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki kładziemy w odstępach, ponieważ podczas pieczenia rozleją się i urosną. U mnie na jednej blaszce zmieściło się 16 sztuk.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie ciastka wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Zaraz po upieczeniu ciasteczka są miękkie, ale po kilku chwilach robią się twarde na zewnątrz, a w środku miękkie. Ciasteczek wyszło około 38 sztuk.
Smacznego!
Przepis video
Czy można zastąpić czymś aromat cytrynowy?
Aromat cytrynowy można zastąpić ekstraktem cytrynowym, ewentualnie kwaskiem cytrynowym. Pozdrawiam.