zdjęcie churos

Churros – hiszpański przysmak

Tradycyjny wypiek hiszpański z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. Podawane z sosem czekoladowym lub z gorącą czekoladą do picia.

Czas przygotowania 50 min

Składniki na ciasto:

  • 200 ml wody
  • 190 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru białego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier  trzcinowy
  • 1 mała łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia

Sos czekoladowy:

  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta chili  (jak ktoś lubi ostre potrawy)

Wykonanie:

W garnku, na małym ogniu gotujemy wodę z masłem i cukrem. Po rozpuszczeniu masła i połączeniu z cukrem  stopniowo dodajemy mąkę pszenną, cały czas mieszając.  Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od garnka. Wtedy ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu, ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki, dużej lub małej.  Oczywiście, jeżeli użyjemy dużej końcówki churros będziemy mieli duże i pulchne, a z mniejszą końcówką wyjdą cienkie paluszki.

Rozgrzewamy olej w garnku do około 170°C. Wyciskamy szprycą bezpośrednio do nagrzanego oleju paluszki  o długości około 4-5 cm. Pieczemy około 2 min z każdej strony. Po upieczeniu wyciągamy z oleju i wykładamy na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru oleju.

Na koniec gdy churros są jeszcze ciepłe, obtaczamy w cukrze trzcinowym, wymieszanym z małą łyżeczką cynamonu.

Sos czekoladowy robimy z czekolady, śmietany kremówki i masła, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż uzyskamy  jednolitą szklistą masę.

Rada! Jak sprawdzić czy prawidłowa jest temperatura oleju bez termometru? Do oleju wrzucamy malutki kawałek chleba bez skórki i liczymy do 16. Jeżeli chleb zarumieni się na złoty kolor to znaczy, że temperatura oleju jest dobra do smażenia. Jeżeli zarumieni się szybciej  to temperatura jest za wysoka. A jeżeli przez 16 sekundach chlebek się nie za rumieni na złoty kolor, to znaczy, że temperatura jest za niska.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze