Tradycyjny wypiek hiszpański z ciasta parzonego, smażone na głębokim tłuszczu. Podawane z sosem czekoladowym lub z gorącą czekoladą do picia.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na ciasto:
- 200 ml wody
- 190 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru białego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- cukier trzcinowy
- 1 mała łyżeczka cynamonu
- olej do smażenia
Sos czekoladowy:
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- szczypta chili (jak ktoś lubi ostre potrawy)
Wykonanie:
W garnku, na małym ogniu gotujemy wodę z masłem i cukrem. Po rozpuszczeniu masła i połączeniu z cukrem stopniowo dodajemy mąkę pszenną, cały czas mieszając. Nie przerywamy mieszania, aż do momentu, gdy ciasto zrobi się szkliste i będzie odchodzić od garnka. Wtedy ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Po całkowitym wystygnięciu, ciasto przekładamy do miski i ucieramy mikserem dodając po jednym jajku. Miksujemy, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną masą wypełniamy rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdki, dużej lub małej. Oczywiście, jeżeli użyjemy dużej końcówki churros będziemy mieli duże i pulchne, a z mniejszą końcówką wyjdą cienkie paluszki.
Rozgrzewamy olej w garnku do około 170°C. Wyciskamy szprycą bezpośrednio do nagrzanego oleju paluszki o długości około 4-5 cm. Pieczemy około 2 min z każdej strony. Po upieczeniu wyciągamy z oleju i wykładamy na ręczniki papierowe, by pozbyć się nadmiaru oleju.
Na koniec gdy churros są jeszcze ciepłe, obtaczamy w cukrze trzcinowym, wymieszanym z małą łyżeczką cynamonu.
Sos czekoladowy robimy z czekolady, śmietany kremówki i masła, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż uzyskamy jednolitą szklistą masę.
Rada! Jak sprawdzić czy prawidłowa jest temperatura oleju bez termometru? Do oleju wrzucamy malutki kawałek chleba bez skórki i liczymy do 16. Jeżeli chleb zarumieni się na złoty kolor to znaczy, że temperatura oleju jest dobra do smażenia. Jeżeli zarumieni się szybciej to temperatura jest za wysoka. A jeżeli przez 16 sekundach chlebek się nie za rumieni na złoty kolor, to znaczy, że temperatura jest za niska.
Smacznego!
Przepis video