Jeżeli ktokolwiek kiedykolwiek czytał skład chipsów sklepowych to wie, że jedząc ta przekąskę niekoniecznie je zdrowo. A jakby zrobić chipsy z samych ziemniaków? Bez dodatkowych wzmacniaczy smaku czy barwników w proszku? Dlaczego nie!! Oto przepis, za pomocą którego mogą Państwo zrobić chipsy tylko z ziemniaków, usmażone w oleju i posypane solą. Najprostsze w naturze i chyba najlepsze!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ja użyłam odmiany Vineta)
- 1 l oleju rzepakowego
- sól
Wykonanie:
Ziemniaki wybieramy dosyć małe, ale wielkość najlepiej dostosować do naszego obieraka do warzyw. Ja użyłam 1 kg ziemniaków, ale ilość możemy dostosować do swoich potrzeb. Ziemniaki obieramy i wkładamy do miseczki z wodą. Następnie wbijamy widelec przy samym brzegu ziemniaka. Trzymając za widelec, obierakiem do warzyw „ścinamy” plasterki ziemniaków. W ten sposób uzyskamy cieniutkie plasterki ziemniaków. potrzebne do przygotowania chipsów. Takie plasterki ziemniaków moczymy ponownie w wodzie, aż puszczą skrobię. Wtedy odcedzamy ziemniaki i zalewamy świeżą wodą.
Do garnka wlewamy 1 litr oleju rzepakowego i rozgrzewamy do około 150-160°C, a w międzyczasie na ręcznik papierowy wykładamy około 10 plasterków ziemniaków (u mnie dziesięć sztuk, ponieważ tyle mieściło się w garnku). Gdy olej rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury wrzucamy porcję ziemniaków i smażymy 2 minut. Po minucie smażenia widelcem odwracamy chipsy na drugą stronę. Po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągamy chipsy z oleju i wykładamy na ręczniki papierowe. Następnie koleją partię ziemniaków na chipsy odsączamy na ręczniku papierowym i wrzucamy do oleju, smażąc jak wcześniej.
Po usmażeniu wszystkich chipsów przerzucamy je do dużej miski i solimy wedle uznania. Potrząsając miską mieszamy chipsy, żeby sól rozprowadziła się po wszystkich chipsach. Próbujemy i w razie potrzeby dosalamy.
Chipsy możemy również przyprawiać innymi przyprawami np. papryką słodką, ostrą itp.
Chipsy po wystudzeniu przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Przepis video
uwielbiam czipsy, muszę spróbować zrobić je samemu