zdjęcie chipsów makaronowych

Chipsy makaronowe o smaku papryki i cebulki

Przepis ten prezentuje nam zupełnie inna stronę makaronu. Ugotowany, usmażony i przyprawiony, czaruje niezwykłością. A smak możemy wyczarować sobie taki jaki lubimy najbardziej.

Czas przygotowania  50 min
Składniki:
  • 400 g makaronu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 3 l wody
Składniki na smak paprykowy:
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
Składniki na smak cebulki:
  • 100 g cebuli prażonej
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia




Wykonanie:

Do garnka wlewamy 3 l wody i zagotowujemy. Dodajemy sól, olej, paprykę słodką i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy makaron i gotujemy około 7 min. Po ugotowaniu makaron odsączamy przez durszlak, zalewamy zimną wodą i ponownie odsączamy przez durszlak. Przerzucamy do miski, wsypujemy mąkę kukurydzianą i mieszamy dokładnie,  żeby mąka dokładnie otoczyła makaron.

Na patelni rozgrzewamy olej, do około 180°C. Makaron smażymy partiami, w zależności od wielkości patelni, przez około 3 min. Następnie wyciągamy makaron łyżką cedzakową i wykładamy na ręczniki papierowe. Powtarzamy smażenie do wykończenia makaronu.

Makaron dzielimy na dwie równe części i wkładamy do misek.

Smak paprykowy

Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wsypujemy do połowy makaronu i dokładnie wszystko mieszamy. Możemy to zrobić łyżką lub miskę przykryć talerzem lub folią spożywczą i potrząsać nią, żeby przyprawy ładnie wymieszały z makaronem. Wedle gustu możemy dodać więcej lub mniej soli, i innych przypraw. Chipsy paprykowe mamy gotowe do spożycia.

Smak cebulkowy

Cebule prażoną siekamy lub blendujemy. Tak przygotowaną cebulkę wsypujemy do drugiej połówki makaronu mieszamy, dodajemy soli i znowu mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą szczelnie lub wkładamy do pojemnika zamykanego. Tak przygotowany makaron zostawiamy na 12 godzin, by smak i zapach przeszedł do makaronu. Następnie makaron wyciągamy z miski zostawiając cebulkę. I w ten sposób makaron wchłonie smak i zapach cebulki prażonej.

Podajemy z sosami lub keczupem.

Smacznego.



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze