Chałwa słonecznikowa

Chałwa słonecznikowa

Chałwa kojarzy się nam z nasionami sezamu. Ale tak naprawdę chałwa może powstać z różnych nasion oleistych. Więc przedstawiamy przepis na pyszną, aromatyczną i niewiele wymagającą  w przygotowaniu chałwę słonecznikową. Jedynie mielimy słonecznik, wzbogacamy smak miodem i mamy gotowy produkt. Zdziwię się jak komuś nie będzie smakować!!!!

Czas przygotowania 40 min
Składniki:
  • 400 g słonecznika łuskanego (około 3 szklanek)
  • około 9 łyżek płynnego miodu
  • olejek waniliowy
Wykonanie:

Słonecznik wsypujemy na suchą patelnię i prażymy do lekkiego zarumienienia, około 10 min, cały czas mieszając. Musimy cały czas mieszać, żeby słonecznik się nie przypalił, bo chałwa będzie niedobra. Uprażony słonecznik przesypujemy do innego naczynia i studzimy.

Następnie przekładamy słonecznik do malaksera, blendera lub innego urządzenia do siekania, rozdrabniania i mielimy na pastę. Co jakiś czas musimy ściągnąć ze ścianek masę, żeby równomiernie słonecznik się zmielił (u mnie mielenie zajęło około 15 min. To znaczy cała operacja mielenia wraz z: potrząsaniem blendera, otwieraniem, żeby zdjąć masę ze ścianek, mieszaniem. Ale czas blendowania zależy w dużym stopniu od urządzenia, jakim będziemy mielić). Po zmieleniu słonecznika masa powinna być lekko klejąca.

Chałwa słonecznikowa

Zmielony słonecznik przekładamy do miseczki i dodajemy płynny miód. Jeżeli nasz miód scukrzył się, to wkładamy słoik do garnka z wodą i podgrzewamy na małym gazie.  W przepisie jest podane 9 łyżek miodu, ale najlepiej dodawać stopniowo i próbować tak, żeby odpowiadał nam poziom słodyczy chałwy. Dodajemy i mieszamy już wszystko łyżką. Tak samo robimy z olejkiem waniliowym, dodajemy i próbujemy.

Po wymieszaniu masę przekładamy do pojemnika, naczynia i ubijamy łyżką lub innym narzędziem. Następie pojemnik z chałwą wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Żeby urozmaicić smak chałwy możemy dodać różnego rodzaju orzechy itp.

Po okresie chłodzenia w lodówce chałwę wyciągamy delikatnie (proszę uważać, żeby nie wypadła z pojemnika, bo się połamie) z pojemnika. I już możemy jeść!!

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze