Przepis na pyszną domową chałwę z nasion sezamu, którą można przygotować bardzo szybko i łatwo w domowym zaciszu. Chałwa bez dodatku cukru, który został zastąpiony miodem. I nic więcej nie trzeba dodawać.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 400 g sezamu łuskanego (około 3 szklanki)
- Około 10 łyżek płynnego miodu
- Olejek waniliowy
Wykonanie:
Sezam wsypujemy na suchą patelnie i prażymy do lekkiego zarumienienia, około 10 min, cały czas mieszając. Sezamu nie możemy przypalić, bo chałwa będzie gorzka! Uprażony sezam przesypujemy do innego naczynia i studzimy.
Następnie przekładamy sezam do malaksera, blendera lub innego urządzenia do siekania, rozdrabniania i mielimy na pastę. Co jakiś czas musimy ściągnąć ze ścianek masę, żeby równomiernie sezam się zmielił (u mnie mielenie zajęło około 6 min). Masa powinna być klejąca.
Zmielony sezam przekładamy do miseczki i dodajemy płynny miód. Jeżeli nasz miód scukrzył się, to wkładamy słoik do garnka z wodą i podgrzewamy na małym gazie. W przepisie jest podane 10 łyżek miodu, ale najlepiej dodawać stopniowo i próbować tak, żeby to nam odpowiadał poziom słodyczy chałwy. Dodajemy i mieszamy już wszystko łyżką. Tak samo robimy z olejkiem waniliowym, dodajemy i próbujemy.
Po wymieszaniu masę przekładamy do pojemnika, naczynia i ubijamy łyżką lub innym narzędziem. Następie pojemnik z chałwą wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Oczywiście to jest przepis na podstawową chałwę. Możemy jednak do niej dodać różne orzechy itp.
Po okresie chłodzenia w lodówce chałwę wyciągamy delikatnie (proszę uważać, żeby nie wypadła z pojemnika, bo się połamie) z pojemnika. I już możemy jeść!!
Smacznego!
Przepis video
Witam, zrobiłam i jest bardzo dobra, ale nie wiem dlaczego moja wyszła tłusta i miękka, zupełnie inna jak w filmiku.