Chałwa sezamowa domowa

Chałwa sezamowa domowa

Przepis na pyszną domową chałwę z nasion sezamu, którą można przygotować bardzo szybko i łatwo w domowym zaciszu. Chałwa bez dodatku cukru, który został zastąpiony miodem. I nic więcej nie trzeba dodawać.

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 400 g sezamu łuskanego (około 3 szklanki)
  • Około 10 łyżek płynnego miodu
  • Olejek waniliowy

Wykonanie:

Sezam wsypujemy na suchą patelnie i prażymy do lekkiego zarumienienia, około 10 min, cały czas mieszając. Sezamu nie możemy przypalić, bo chałwa będzie gorzka! Uprażony sezam przesypujemy do innego naczynia i studzimy.

Następnie przekładamy sezam do malaksera, blendera lub innego urządzenia do siekania, rozdrabniania i mielimy na pastę. Co jakiś czas musimy ściągnąć ze ścianek masę, żeby równomiernie sezam się zmielił (u mnie mielenie zajęło około 6 min). Masa powinna być klejąca.

Chałwa sezamowa domowa

Zmielony sezam przekładamy do miseczki i dodajemy płynny miód. Jeżeli nasz miód scukrzył się, to wkładamy słoik do garnka z wodą i podgrzewamy na małym gazie.  W przepisie jest podane 10 łyżek miodu, ale najlepiej dodawać stopniowo i próbować tak, żeby to nam odpowiadał poziom słodyczy chałwy. Dodajemy i mieszamy już wszystko łyżką. Tak samo robimy z olejkiem waniliowym, dodajemy i próbujemy.

Po wymieszaniu masę przekładamy do pojemnika, naczynia i ubijamy łyżką lub innym narzędziem. Następie pojemnik z chałwą wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Oczywiście to jest przepis na podstawową chałwę. Możemy jednak do niej dodać różne orzechy itp.

Po okresie chłodzenia w lodówce chałwę wyciągamy delikatnie (proszę uważać, żeby nie wypadła z pojemnika, bo się połamie) z pojemnika. I już możemy jeść!!

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Barbara
Barbara
2 lat temu

Witam, zrobiłam i jest bardzo dobra, ale nie wiem dlaczego moja wyszła tłusta i miękka, zupełnie inna jak w filmiku.