Przepis na cisto przesycone czekoladą. A kto nie lubi czekolady? Słodycz ciasta przełamana została wiśniami. W sumie powstało ciasto bardzo łatwe w zrobieniu, ze składników lubianych przez wszystkich i odlotowo pyszne.
Czas przygotowania 60 min
Składniki:
- 420 g masła
- 5 jajek
- 200 g czekolady gorzkiej
- 200 g czekolady mlecznej
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 360 g cukru
- 150 ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 500 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub z kompotu)
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
- 5 – 6 łyżek mleka
Wykonanie:
Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 150 ml wody, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy wszystko się zagotuje, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę mleczną i gorzką oraz pokrojone w kosteczkę masło. Pod wpływem ciepła obie czekolady i masło całkowicie się roztopią. Całość mieszamy co chwilę, łącząc ze sobą składniki.
W międzyczasie do miski dajemy 5 całych jajek i roztrzepujemy je trzepaczką lub mikserem. Następnie do rozbełtanych jajek dodajemy mąkę. Po wymieszaniu jajek z mąką, do środka małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy już wszystko łyżką, tylko do połączenia składników.
Przygotowaną masę wylewamy do blaszki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 min (grzałki góra i dół). Jeżeli wierzch jest przypieczony i lekko pęka to ciasto się upiekło.
Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki i polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, rozpuszczonych w kąpieli wodnej.
Ciasto możemy jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!
Przepis video