Brownie z wiśniami

Przepis na cisto przesycone czekoladą. A kto nie lubi czekolady? Słodycz ciasta przełamana została wiśniami. W sumie powstało ciasto bardzo łatwe w zrobieniu, ze składników lubianych przez wszystkich i odlotowo pyszne.

Czas przygotowania 60 min
Składniki:
  • 420 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 360 g cukru
  • 150 ml wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 500 g wydrylowanych wiśni (świeżych lub z kompotu)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 5 – 6 łyżek mleka
Wykonanie:

Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 150 ml wody, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Gdy wszystko się zagotuje, ściągamy z gazu i dodajemy połamaną czekoladę mleczną i gorzką oraz pokrojone w kosteczkę masło. Pod wpływem ciepła obie czekolady i masło całkowicie się roztopią. Całość mieszamy co chwilę, łącząc ze sobą składniki.

W międzyczasie do miski dajemy 5 całych jajek i roztrzepujemy je trzepaczką lub mikserem. Następnie do rozbełtanych jajek dodajemy mąkę. Po wymieszaniu jajek z mąką, do środka  małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną i przestudzoną czekoladę. Na koniec dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy już wszystko łyżką, tylko do połączenia składników.

Brownie z wiśniami

Przygotowaną masę wylewamy do blaszki, o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 min (grzałki góra i dół). Jeżeli wierzch jest przypieczony i lekko pęka to ciasto się upiekło.

Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z blaszki i polewamy polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady i mleka, rozpuszczonych w kąpieli wodnej.

Ciasto możemy jeść dopiero po całkowitym wystudzeniu, bo wtedy nabierze odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze