zdjęcie deseru

Blok czekoladowy

Propozycja słodkości w innej formie niż ciasto. Łatwy do przygotowania. Po wymieszaniu paru składników i schłodzeniu w lodówce mamy specjał jakich mało. Przysmak dobry i na gorące i na chłodne dni.

Czas przygotowania 45 min

Składniki:

  • 400 g mleka w proszku
  • 200 ml mleka
  • 130 g cukru
  • 130 g masła
  • 40 g kakao
  • 150 g herbatników maślanych
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

Wykonanie:

Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 200 ml mleka, dodajemy masło, wsypujemy cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia.

Herbatniki łamiemy lub kroimy na małe kawałki. To samo robimy z czekoladą. Następnie do miski wlewamy przestudzone mleko z kakao. Mieszając mikserem stopniowo dodajemy mleko w proszku. Po dokładnym wymieszaniu masa zrobi się gęsta. I taka ma być. Odstawiamy mikser i teraz mieszamy łyżką, dodając po kolei: herbatniki i kawałki czekolady. Wszystko dobrze mieszamy, tak żeby po całej masie rozprowadzić herbatniki i czekoladę.

Keksówkę, o wymiarach 12 x 30 cm, wykładamy folią spożywczą. Do keksówki wykładamy połowę masy i ugniatamy dosyć mocno łyżką lub innym narzędziem. Dodajemy drugą część i ponownie ugniatamy,  równając  powierzchnie. Wkładamy do lodówki na  kilka godzin.

Gdy masa zastygnie przewracamy keksówkę do góry nogami. Lekko ostukując blaszkę wyciągamy blok z foremki.. Następnie ściągamy folie spożywczą i blok waniliowy z bakaliami gotowy do spożycia. 🙂

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze