Propozycja słodkości w innej formie niż ciasto. Łatwy do przygotowania. Po wymieszaniu paru składników i schłodzeniu w lodówce mamy specjał jakich mało. Przysmak dobry i na gorące i na chłodne dni.
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 400 g mleka w proszku
- 200 ml mleka
- 130 g cukru
- 130 g masła
- 40 g kakao
- 150 g herbatników maślanych
- 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
Wykonanie:
Garnek stawiamy na małym gazie, wlewamy do niego 200 ml mleka, dodajemy masło, wsypujemy cukier. Gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Gotujemy wszystko na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Odstawiamy do wystudzenia.
Herbatniki łamiemy lub kroimy na małe kawałki. To samo robimy z czekoladą. Następnie do miski wlewamy przestudzone mleko z kakao. Mieszając mikserem stopniowo dodajemy mleko w proszku. Po dokładnym wymieszaniu masa zrobi się gęsta. I taka ma być. Odstawiamy mikser i teraz mieszamy łyżką, dodając po kolei: herbatniki i kawałki czekolady. Wszystko dobrze mieszamy, tak żeby po całej masie rozprowadzić herbatniki i czekoladę.
Keksówkę, o wymiarach 12 x 30 cm, wykładamy folią spożywczą. Do keksówki wykładamy połowę masy i ugniatamy dosyć mocno łyżką lub innym narzędziem. Dodajemy drugą część i ponownie ugniatamy, równając powierzchnie. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gdy masa zastygnie przewracamy keksówkę do góry nogami. Lekko ostukując blaszkę wyciągamy blok z foremki.. Następnie ściągamy folie spożywczą i blok waniliowy z bakaliami gotowy do spożycia. 🙂
Smacznego!
Przepis video