Nasza propozycja na dziś nie jest skomplikowana. Niezwykle wilgotny biszkopt przełożony maślano – orzechowym kremem. Puszystość biszkoptu i aromat kremu tworzy smaczna kombinację.
Czas przygotowania 55 min
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 6 jajek
- 100 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 120 g cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na poncz do biszkoptu:
- 200 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
Składniki na krem maślano-orzechowy:
- 400 g masła lub margaryny
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 150 g kremu czekoladowego (np. nutelli)
- 180 g wafli o smaku orzechowym
Dodatkowo:
- kilka wafli orzechowych
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajamy na połowę, żeby wyszły dwa placki biszkoptu.
Masa maślano-orzechowa
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. W misce ucieramy masło lub margarynę na puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce wystudzoną czekoladę. Dodajemy i mieszamy, aż wykończymy czekoladę. Na koniec dodajemy pokruszone drobniutko wafelki i wszystko mieszamy do połączenia składników. Z całego kremu odkładamy 250 g.
Składamy ciasto
Jedną połówkę biszkoptu nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy krem maślano-orzechowy, równając po całej powierzchni. Krem przykrywamy drugą połówką biszkoptu, który również nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy 250 kremu, który wcześniej odłożyliśmy. Krem rozprowadzamy po całej powierzchni, a górę posypujemy pokruszonymi wafelkami orzechowymi.
Jeżeli ciasto będziemy przechowywać w lodówce to krem zrobi się zwarty i twardy. Dlatego proponuję wyciągnąć cisto z lodówki, na około 30 min przed jedzeniem.
Smacznego!
Przepis video
Robiłm to ciasto wyszło super wszystko poszło w kilka minut , dziękuję za przpisy pozrawiam
Cieszę się, że ciasto smakowało 😀 Pozdrawiam serdecznie.