zdjęcie biszkoptu

Biszkopt makowy

Łatwy i szybki przepis na biszkopt o średnicy 25 cm. Z przepisu wychodzą dwa blaty makowego biszkoptu.

Czas przygotowania 40 min

Składniki na biszkopt makowy:

  • 6 jajek
  • 200 g mielonego maku
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kilka kropel aromatu migdałowego

Wykonanie:

Jeżeli kupimy mak nie mielony to musimy go ugotować, odcedzić i zmielić trzykrotnie.  Natomiast jeżeli kupimy mak mielony zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 10 min, co jakiś czas mieszając. Po ugotowaniu odlewamy mak na sito, wstępnie odsączając. Potem mak przekładamy na ściereczkę i skręcając ją, odciskamy resztę wody. Tak przygotowany mak odstawiamy na bok.

Do miski dajemy sześć żółtek i roztrzepujemy mikserem. Dodajemy cukier i ubijamy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz do masy jajecznej dodajemy wcześniej przygotowany mak. Robimy to stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i kasze manną oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy, mieszając łyżką. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

Tortownicę, o średnicy około 25 cm, spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy do niej masę makową, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy, zdejmujemy rant z blaszki i przekrajmy biszkopt na dwa równe placki. Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Janka
Janka
5 miesięcy temu

Czy bułka i manna są konieczne?? Jakie jest ich zadanie w cieście??

Diana
Diana
3 dni temu
Odpowiedź do  Janka

Jak ktoś lubi gniota-zakalca, to niech da tyle co podano.Uważam ,że biszkopt to ciasto z natury delikatne ,puszyste i jak ma takim być nasz makowy, to w zupełności na tą ilość wystarczy dać wymieszane razem :1/2 łyżeczki od herbaty proszku do pieczenia,1 łyżkę od zupy kaszy mannej i 2 łyżki bułki tartej.Biszkopt makowy po upieczeniu MUSI “dojrzeć” i dlatego nigdy nie może być przekrajany na świeżo,a dopiero po 2 dniach ostrym nożem ,wtedy nie będzie się kruszył i da się go przekroić na 3 warstwy.Piekę taki cud 😉 tylko raz w roku – od 40 lat z masą kawową i… Czytaj więcej »